Uitgifte lokale DAB Londen en Zuidoost-Engeland vertraagd

De uitgifte van vergunningen voor kleinschalige DAB in Londen en het zuidoosten van Engeland loopt vertraging op. Oorspronkelijk wilde Ofcom deze verdelen in ronde vier die begin volgend jaar van start gaat, maar de internationale coördinatie van frequenties verloopt trager dan verwacht.

Mediaregulator Ofcom is momenteel druk bezig met de uitgifte van honderden vergunningen voor kleinschalige DAB-uitzendingen.

Voor Zuidoost-Engeland en Londen waren aanvankelijk 32 netwerken gepland. Hiervoor moeten de nodige frequenties internationaal gecoördineerd worden en afspraken gemaakt worden met buurlanden als Nederland, België en Frankrijk.

Frequentieschaakspel
Omdat ook Nederland en Frankrijk druk bezig zijn met de planning van lokale DAB+-netwerken en ook Vlaanderen nu in beweging komt, moet er een waar frequentieschaakspel plaatsvinden, hetgeen behoorlijk tijdrovend is.

Ook blijkt dat er onvoldoende frequenties beschikbaar zijn voor om alle 32 geplande netwerken ook daadwerkelijk mogelijk te maken, waardoor een herindeling moet komen. 10 Netwerken langs de kustlijn (rood) zullen daarom waarschijnlijk samengevoegd worden met andere netwerken. Maar ook andere gebieden (blauw) worden mogelijk nog aangepast.

Doordat de boel op de schop moet, worden Zuid-Oost Engeland en Londen verplaatst naar een latere verdeelronde.