Groen licht voor vervangen Kiss op FM door Greatest Hits Radio in oosten van Engeland

Bauer heeft van Ofcom groen licht gekregen om Kiss in het oosten van Engeland op FM grotendeels te vervangen door Greatest Hits Radio. Ondanks dat alle bij de consultatie ingediende zienswijzen tegen waren, gaat de mediaregulator toch akkoord.

Foto: video still Youtube

In maart maakte Bauer bekend Greatest Hits Radio op drie van de vier FM-frequenties van Kiss in het oosten van Engeland te willen zetten. Alleen op een kleine FM-frequentie in Norwich zou Kiss blijven uitzenden.

Regionaal jongerenstation
Om Kiss te mogen vervangen op de drie frequenties was echter wel eerst toestemming van Ofcom nodig. Deze frequenties zijn namelijk ooit uitgegeven voor een regionale jongerenzender. Dat begon als Vibe FM, maar in 2006 werd het station omgedoopt in Kiss. Aanvankelijk kende Kiss een lokale programmering voor het oosten van Engeland, maar sinds 2013 wordt het programma uit Londen overgenomen.

Tot en met half april kon er gereageerd worden op de consultatie van Ofcom. In totaal kwamen er 10 reacties binnen, die allemaal tegen de wijziging waren.

Toestemming
Des te opmerkelijker is het dat Ofcom toch toestemming geeft voor de wijziging. “Bij het goedkeuren van dit verzoek hebben we rekening gehouden met consumentenonderzoek van Bauer en de luistercijfers die suggereren dat er een hogere vraag is naar het ‘Greatest Hits Radio’-format onder luisteraars in het licentiegebied van Oost-Engeland dan er is voor het ‘Kiss’ danceformat”, zo motiveert de mediaregulator zijn besluit.

Het is opvallend dat Ofcom zich deels baseert op onderzoeken die zijn uitgevoerd door de aanvrager zelf, wat neerkomt op een gevalletje ‘wij van wc-eend adviseren wc-eend’. Ook is het bijzonder dat alle ingediende zienswijzen genegeerd worden. Ruim drie jaar geleden besloot Ofcom juist om deze reden de vervanging de rockzender XS Manchester in de urban jongerenzender Capital Xtra af te wijzen.

Wel is in de luistercijfers te zien dat Kiss het aantal luisteraars in het uitzendgebied flink terug heeft zien lopen en dat slechts 18% de Kiss-luisteraars in de doelgroep 15-29 jaar in deze regio via FM naar het station luistert.

Wanneer Bauer de wissel gaat doorvoeren is nog niet bekend. [RadioWereld.NL]