Zoek
Sluit dit zoekvak.

Voortbestaan lokale commerciële radio op FM onzeker, binnenkort consultatie toekomst B-kavels

Het is nog altijd onduidelijk wat er met de lokale commerciële FM-frequenties gaat gebeuren. Op 31 augustus lopen de huidige vergunningen af, maar het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil nog niet zeggen wat er gaat gebeuren, behalve dat er binnenkort een consultatie start over de toekomst van alle niet-landelijke commerciële FM-frequenties, de zogenaamde B-kavels.

Foto: Pixabay

In juni 2022 werden 16 niet-landelijke commerciële FM-frequenties met lokaal bereik (kavels B39 t/m 54) verdeeld, deels middels een veiling. Maar wat er vanaf september, als de huidige vergunning zijn afgelopen, gaat gebeuren met deze frequenties is nog onduidelijk. Ook de huidige vergunninghouders tasten hierover nog in het duister, zo blijkt uit rondvraag van RadioWereld.NL.

Op de plank?
Het opnieuw uitgeven van deze frequenties per september gaat naar alle waarschijnlijkheid niet meer gebeuren. Dan had de verdeelprocedure al geconsulteerd en opgestart moeten zijn. Een ambtshalve verlenging van een jaar om de vergunningen gelijk te trekken met de overige B-kavels zou tot de mogelijkheid behoren, maar er zijn geen signalen dat dit gaat gebeuren. En dus lijkt de kans groot dat deze FM-frequenties per 1 september uit de lucht gaan en voorlopig op de plank belanden.

Op 31 augustus 2025 lopen de vergunningen van de overige B-kavels na drie jaar noodverlenging af. Het lijkt er sterk op dat EZK deze kavels dan tegelijk wil gaan verdelen.

Consultatie
Dat vermoeden wordt bevestigd door het antwoord van een woordvoerder van EZK over de toekomst van de lokale commerciële FM-frequenties. “We hopen dat over een aantal weken de internetconsultatie van de juridische documenten van start kan gaan. Dan maken we ook voor het eerst extern bekend wat het nieuwe beleid is voor de niet-landelijke commerciële radiovergunningen.

Commissie Don
De kans is groot dat alle kavels opnieuw geveild gaan worden, net zoals vorig jaar ook met de landelijke commerciële FM-kavels is gedaan. Tot nu toe houdt EZK namelijk stevig vast aan het omstreden rapport ‘Naar een toekomstbestendig beleid voor commerciële radio’, dat de commissie Don in 2020 in opdracht van EZK opstelde.

Deze commissie adviseerde niet alleen om alle commerciële FM-frequenties te gaan veilen, maar ook om de huidige niet-landelijke FM-kavels opnieuw in te delen en geen frequenties meer beschikbaar te stellen voor lokale commerciële radio.

Verlenging?
De NLCR, de branchevereniging van de niet-landelijke commerciële radiostations, ziet het liefst dat de huidige vergunningen wederom verlengd worden, maar dat lijkt na de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven over de landelijke frequenties juridisch niet houdbaar.

Het wachten is nu dus op de consultatie over de toekomst van alle niet-landelijke commerciële FM-frequenties. Pas dan komt er duidelijkheid voor alle partijen. [RadioWereld.NL]

Zie ook: Dossier Verdeling Radiofrequenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *