Vergunningen niet-landelijke commerciële radiostations officieel verlengd

Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft officieel alle niet-landelijke FM-vergunningen met drie jaar verlengd tot 1 september 2025. Dit blijkt uit publicatie in de Staatscourant. In totaal gaat het om 38 FM-kavels met daaraan gekoppelde DAB+-capaciteit.

Foto: Pixabay

In mei maakte toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer van economische Zaken en Klimaat (EZK) bekend dat de commerciële radiostations drie jaar noodverlening krijgen van hun FM-vergunningen vanwege de door de coronacrisis gedaalde reclame-inkomsten.

Vergunninghouders van een niet-landelijk FM kavel, de zogenaamde B-kavels, hadden tot 12 oktober de tijd om een aanvraag te doen voor de noodverlenging. En dat is, zoals verwacht voor alle 38 kavels gebeurd.

Voor de verlenging van hun FM-vergunningen (B-kavels) hoeven de regionale commerciële radiostations, zoals eerder al bekend werd, geen verlengingsprijs te betalen. Voor alle kavels is het bedrag op 0 euro gezet. Opmerkelijk genoeg zegt EZK ook van de vier kavels die in februari vorig jaar geveild zijn dat de waarde nihil is.

De verlengde FM-vergunningen worden gelijk gekoppeld aan de nieuwe indeling van de regionale DAB+-netten. Deze worden tussen juni en september uitgerold en vervangen het huidige bovenregionale DAB+-net. Elk FM-kavel wordt gekoppeld aan één regionaal DAB+-net.

Begin volgend jaar kunnen ook de landelijke commerciële radiostations hun noodverlenging aanvragen. Maar daar is nog de nodige ophef over. Zo liggen de vier ongeclausuleerde stations (Radio 538, Radio 10, Sky radio en Qmusic) nog op ramkoers met EZK over het te betalen verlengingsbedrag. Daarnaast probeert Kink de gehele noodverlenging van de landelijke radiostations bij de rechter tegen te houden. [RadioWereld.NL]