Zoek
Sluit dit zoekvak.

Landelijke commerciële radio kan noodverlenging FM aanvragen

De landelijke commerciële radiostations kunnen vanaf dinsdag 18 januari 2022 een aanvraag doen voor drie jaar noodverlenging van hun FM-vergunningen. Dit blijkt uit publicatie in de Staatscourant. Het gaat in totaal om negen FM-vergunningen met daaraan gekoppelde capaciteit op DAB+.

radio
Foto: Pixabay

In mei maakte toenmalig Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bekend dat de commerciële radiostations drie jaar noodverlenging krijgen van hun FM-vergunningen vanwege de door de coronacrisis gedaalde reclame-inkomsten. Hierdoor kunnen zij in elk geval tot september 2025 uit blijven zenden op FM.

Verlengingsprijs
De vijf geclausuleerde stations (100% NL, Slam, BNR, Sublime en Veronica) hoeven, net als nu, geen vergoeding te betalen voor de noodverlenging. Zij betalen al in de vorm van een beperking op wat ze uit mogen zenden.

Voor de vier ongeclausuleerde kavels ligt dit anders. Zij moeten flink in de buidel tasten en gaan minstens het zevenvoudige voor hun vergunning als wat ze voor de huidige vijf jaar moeten betalen.

Qmusic gaat het meest betalen: 11,372 miljoen voor drie jaar. Radio 538 mag voor drie jaar 11,112 miljoen aftikken. Voor Sky Radio wordt het te betalen bedrag in totaal 11,195 miljoen euro. Radio 10 betaalt het minst van de vier ongeclausuleerde zenders: 6,929 miljoen euro voor drie jaar.

Omstreden
De fors hogere bedragen zijn al enige tijd onderwerp van discussie bij zowel de radiosector als in de politiek. De vier radiostations liggen momenteel op ramkoers met EZK over de betalen bedragen voor de noodverlenging en ook de Tweede Kamer bemoeide zich ermee. Meerdere keren werd een motie ingediend en aangenomen om eerst Keijzer, en recent nog Minister Blok, aan te sporen om in gesprek te gaan met de sector over reële bedragen.

Maar vorige week liet Blok weten de motie opnieuw keihard te negeren en vast te houden aan de huidige bedragen. Met de publicatie van de “Regeling verlenging en digitalisering landelijke commerciële radio-omroep 2021” en de daarbij behorende verlengingsbedragen in de Staatscourant heeft de minister woord gehouden. En eigenlijk moest de minister ook wel, want de tijd dringt. Op 31 augustus komend jaar lopen immers de huidige vergunningen af.

Nadat de niet-landelijke commerciële radiostations eerder dit jaar al hun noodverlenging konden aanvragen, is het nu dus de beurt aan de landelijke stations. De aanvraag moet uiterlijk 14 februari 2022 binnen zijn.

Foto: RadioWereld.NL

Rechtszaak
Grote vraag is of de vier ongeclausuleerde vergunninghouders zondermeer akkoord gaan met de hoge verlengingsprijs die zij moeten betalen. Onlangs liet Paul Römer, directeur radio en TV bij Talpa en voorzitter van de VCR, weten een gang naar de rechter niet uit te sluiten.

En dan is er ook nog Kink, die via de rechter de noodverlenging van de landelijke radiostations probeert tegen te houden. Kink wil namelijk dat de FM-kavels gewoon volgens plan volgend jaar opnieuw verdeeld gaan worden. [RadioWereld.NL]