Demissionair minister Blok van Economische Zaken (EZK) legt een motie van de Tweede Kamer om in gesprek te gaan met de radiosector over een redelijke vergoeding voor de drie jaar noodverlenging van de FM-vergunningen naast zich neer.
De motie, die vorige week werd ingediend door Pieter Grinwis (CU) en Inge van Dijk (CDA), is deze week door een ruime meerderheid van de Kamer aangenomen. Maar Blok heeft opnieuw laten weten deze motie niet uit te gaan voeren.
Ramkoers
Al enige maanden liggen EZK en de commerciële radiostations met elkaar overhoop over de hoogte van de te betalen vergoedingen voor de noodverlenging. EZK wil Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Qmusic vergoedingen opleggen die zeven tot 13 keer zo hoog zijn als wat ze nu betalen.
De afgelopen maanden is de verantwoordelijke voor de het dossier radiofrequenties meerdere keren verzocht door de Kamer om in gesprek te gaan met de sector om tot een oplossing te komen. Maar vorige week liet Blok, die het dossier heeft overgenomen van de ontslagen Mona Keijzer, tijdens een debat in de Tweede Kamer opnieuw weten hier niets voor te voelen.
“Het verlengen of veilen van radiofrequenties heeft een lange geschiedenis. Ik kan me herinneren dat ik er als Kamerlid ooit over gesproken heb,” aldus Blok. Hij noemt radio een sector “waar veel mensen werken, veel mensen luisteren, maar ook veel verdiend wordt.”
‘Ingewikkelde onderhandelingssituatie’
“Het veilingsysteem had natuurlijk ooit als doel om in die ingewikkelde kluwen een objectief verdeelcriterium te creëren. Op het moment dat je daar vanaf stapt kom je in een heel ingewikkelde onderhandelingssituatie terecht. En daar bevinden we ons nu in. En niet voor het eerst. Dan kan een regering niet anders doen dan een onafhankelijke instantie te vragen wat een redelijke prijs zou zijn. Daar komt een bedrag uit waarvan degenen die het moeten betalen zeggen ‘dat vinden wij te veel.”
Daarnaast stelt Blok dat er ook nog partijen zijn die wel willen veilen. Daarmee doelt de minister op Kink, die onlangs officieel naar de rechter stapte om de noodverlening aan te vechten. “En daarom ben ik ervan overtuigd dat de oproep van de heer Grinwis en mevrouw Van Dijk geen oplossing gaat bieden.”
‘Bizarre manier van denken’
Paul Römer, directeur Radio en TV bij Talpa en voorzitter van de VCR hekelt de houding van Blok en zijn voorganger. “Het is een bizarre manier van denken, want de hele economie is gesteund”, zo vertelde hij afgelopen donderdag in Spraakmakers op NPO Radio 1. “Ook de radio heeft steun nodig. We vragen geen geld, maar een beetje tijd.”
Römer wijst erop dat in het eerste coronajaar 50 a 60 miljoen minder aan reclamezendtijd is besteed. “Partijen hebben enorm moeten reorganiseren en bij ons hebben al meer dan 100 mensen hun baan verloren. Bij BNR is gereorganiseerd en bij anderen ook. Dus het heeft echte gevolgen gehad. Dat is ook erkent en daarom krijgen we ook meer tijd.”
Motie alsnog aangenomen
“Raar was dat er opeens zo’n prijsverhoging kwam.” Ook vindt hij het vreemd dat de minister meerdere keren het verzoek van de kamer naast zich neerlegde om in gesprek te gaan met de sector en de motie zelfs ontraadde.
Maar die motie kwam er alsnog. “Dinsdag is er gestemd en twee derde van de Kamer heeft gezegd ‘maar zo komt u er niet mee weg. Wij willen gewoon gaan praten met de sector’. De motie is aangenomen en dat vind ik echt heel mooi.”
Motie niet uitgevoerd
Römer had de hoop dat dat gesprek er nu eindelijk zou komen. Maar in een brief aan de kamer heeft Blok inmiddels laten weten de motie niet uit te voeren. Gebrek aan tijd zou een belangrijke reden zijn. Een nieuw onderzoek en ministerieel besluit zou weer een half jaar vertraging kosten. De huidige vergunningen lopen op 31 december 2022 af.
“Dit betekent dat ik zeer binnenkort zal overgaan tot het publiceren in de Staatscourant van de definitieve aanvraagregeling voor de verlenging van de landelijke commerciële radiovergunningen, alsmede de (bijbehorende) ministeriële regeling waarin de verlengingsprijzen definitief worden vastgesteld.”
Daarna kunnen radiostations hun noodverlenging gaan aanvragen. Het wordt dus een gevalletje van ‘slikken of stikken’. [RadioWereld.NL]