Officieel: Kink vecht noodverlenging FM aan bij rechter

Radiozender Kink is naar de rechter gestapt om de noodverlenging van de FM-vergunningen van de negen landelijke commerciële radiostations aan te vechten. Kink is het er niet mee eens dat de stations tot en met 2025 mogen blijven uitzenden op hun frequenties en wil een herverdeling.
Daarmee heeft Kink daad bij het woord gevoegd. Een jaar geleden kondigde het alternatieve digitale station al aan juridische stappen te overwegen mocht de noodverlenging toch doorgaan.Directeur Jan Hoogesteijn liet in een interview met Adformatie weten desnoods door te procederen tot bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.Eerder plaatste Kink in diverse dagbladen een paginagrote oproep aan de kamer om niet in te stemmen met de noodverlenging.
3 Jaar noodverlenging

In mei van dit jaar maakte toenmalige Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat alsnog bekend dat de commerciële radiostations daadwerkelijk drie jaar noodverlenging van hun FM-vergunningen krijgen om zo de financiële klappen van de coronacrisis te kunnen opvangen. Eind augustus is dit besluit officieel gepubliceerd in de Staatscourant.“Kink beschouwt de voorgestelde noodverlenging als flagrante marktafscherming van partijen die hun lucratieve vergunningen koste wat het kost willen behouden en handig gebruik hebben gemaakt van de Corona-crisis”, aldus het radiostation.
Naar de rechter
Tegen dit besluit is Kink nu beroep gegaan bij de rechter. Wanneer de zaak voorkomt is nog niet bekend. “Kink vraagt de bestuursrechter om een streep te halen door de noodverlenging en de staatssecretaris te gebieden de huidige FM-frequenties gewoon opnieuw aan te bieden aan marktpartijen. Hierdoor krijgen Kink en mogelijke andere nieuwkomers een eerlijk kans om hun groeiende publiek te bereiken.”Voor Radio 538, 100% NL, Slam, Radio 10, Qmusic, Sky Radio, Radio Veronica, Sublime en BNR is het daarom nog onduidelijk of zij ook na 2022 nog op hun bestaande frequenties kunnen uitzenden.
Herverdeling of veiling?
Mocht Kink in het gelijkgesteld worden, dan is de kans groot dat er alsnog een veiling komt. Het ministerie van Economische zaken en Klimaat is geen voorstander van een herverdeling met behoudt van alle clausules, zo bleek eerder al uit het eindrapport van de speciale Adviescollege radio.
Het is niet de eerste keer dat Kink naar de rechter stapt om de plannen van het kabinet met betrekking tot radiofrequenties tegen te houden. Dat gebeurde in 2002 ook al toen de zender nog onder de vlag van de Vereniging Veronica viel. Het kabinet wilde een vergelijkende toets, maar de rechter oordeelde dat er geveild moest gaan worden. Saillant detail is de Vereniging Veronica, en dus ook Kink, zich in 2003 op het laatste moment terugtrok en niet meedeed. [RadioWereld.NL]