Kink verliest kort geding over noodverlenging FM (Update)

Kink heeft het kort geding over de noodverlenging van de FM-vergunningen van de landelijke commerciële radiostations verloren. Kink had om opschorting van het verlengbaarheidsbesluit gevraagd, maar de voorzieningenrechter heeft dit verzoek afgewezen.

Foto: Pixabay

In mei vorig jaar besloot de toenmalige staatssecretaris van Economische zaken en Klimaat Mona Keijzer dat de commerciële FM-vergunningen met drie jaar verlengd gaan worden. Radiostations krijgen op deze manier extra de tijd om te herstellen van de in 2020 sterk gedaalde reclame-inkomsten. Partijen hadden tot half februari de tijd om de noodverlenging daadwerkelijk aan te vragen.

Kink is het echter niet eens met de noodverlenging en besloot deze aan te vechter bij de rechter, omdat het zelf graag op FM wil gaan uitzenden. Naast een bodemprocedure, die komende zomer wordt behandeld, spande Kink ook een kort geding aan om de procedure tot noodverlenging (tijdelijk) stil te leggen.

Geen spoedeisend belang
De voorzieningenrechter ziet echter geen spoedeisend belang om de voorlopige voorziening toe te wijzen. Want zelfs al was Kink in het gelijk gesteld, dan zou er dit jaar niet meer geveild worden. De huidige vergunningen lopen eind augustus af en voor het opzetten van een veiling is onvoldoende tijd. Daarom zouden de huidige vergunningen alsnog voor een kortere tijd verlengd moeten worden.

Twijfels
Daarnaast heeft de voorzieningenrechter grote twijfels bij de vraag of Kink wel voldoende geld heeft om mee te bieden bij een veiling. Het station draait al jaren verlies. Kink geeft wel aan dat haar geldschieter (voormalig Mojo-directeur Leon Ramakers, red.) over voldoende middelen beschikt om te kunnen bieden en dit ook zal doen, maar levert hiervoor volgens de rechter geen bewijs.

Qmusic uitgesloten van deelname
En dan was er ook nog Qmusic, die zich twee weken geleden tijdens de zitting opeens achter Kink te scharen en toch een veiling wil, terwijl de zender eerder juist een noodverlenging wilde. Omdat Qmusic zelf geen bezwaar heeft ingediend tegen de noodverlenging, dat had binnen zes weken moeten gebeuren, heeft de rechter het station uitgesloten van deelname aan deze procedure.

Bodemprocedure
Nu de voorzieningenrechter de voorlopige voorziening heeft afgewezen, mag EZK doorgaan met de procedure tot noodverlenging. Dat betekent echter nog niet dat alle kansen voor Kink verkeken zijn. In juni dient de bodemprocedure. Daarin wordt inhoudelijk behandeld of de noodverlenging onrechtmatig is of niet.

Tegenover AD zegt Kink-directeur Jan Hoogesteijn teleurgesteld te zijn in de uitspraak, maar ziet de bodemprocedure met vertrouwen tegemoet. Daarnaast zegt het station later deze week met nieuwe procedures te komen. [RadioWereld.NL]