Een opmerkelijke ommezwaai in radioland: Ook Qmusic vecht de noodverlenging van de FM-vergunningen aan en wil een veiling. Tot voor kort was Qmusic juist voorstander van deze noodverlenging.
Dit konijn kwam dinsdagmiddag uit de hoed tijdens de zitting van het kort geding tegen de drie jaar noodverlenging van de landelijke commerciële FM-vergunningen, zo meldt AD. Deze zaak was aangespannen was door Kink.
Maandagavond kwamen ook bij RadioWereld.NL al anonieme berichten binnen dat Qmusic van kamp gewisseld zou zijn.
Qmusic trok lange tijd op met de andere leden van de Vereniging Commerciële Radio (Radio 538, Radio 10, 100% NL, Sky Radio, Sublime, Radio Veronica, Slam en BNR) om de noodverlenging erdoor te krijgen en de geplande herverdeling of veiling van de radiofrequenties later dit jaar uit te stellen.
In mei vorig jaar besloot de toenmalige staatssecretaris van Economische zaken en Klimaat Mona Keijzer dat de commerciële FM-vergunningen met drie jaar verlengd gaan worden. Radiostations krijgen op deze manier extra de tijd om te herstellen van de in 2020 sterk gedaalde reclame-inkomsten. Partijen hadden tot half februari de tijd om de noodverlenging daadwerkelijk aan te vragen.
Draai van 180 graden
De draai van 180 graden van Qmusic volgt vlak nadat bekend werd dat Dave Minneboo, de man die Qmusic naar de top van de luistercijfers hielp, weer terugkeert naar rivaal Talpa. Maar volgens de radiozender is de noodverlenging van de frequenties niet meer gewenst omdat 2021 een goed radiojaar was qua reclameomzet. Ook vindt de radiozender de prijs voor de drie jaar noodverlenging te hoog, al lijkt de kans klein dat de radiozender bij een veiling goedkoper uit gaat zijn.
Mocht er daadwerkelijk geveild gaan worden, dan gaat dit niet meer dit jaar gebeuren. Volgens de landsadvocaat is voor de voorbereiding een jaar tijd nodig. Daarnaast kan een veiling in 2023 alsnog voor financiële problemen zorgen bij de kleinere radiostations. RadioCorp (100% NL en Slam) heeft aangegeven door de coronacrisis betalingsverplichtingen te zijn aangegaan, omdat de noodverlenging was toegezegd en ze daardoor genoeg tijd zouden hebben om dit terug te betalen. [RadioWereld.NL]