Zoek
Sluit dit zoekvak.

Keijzer geeft commerciële radio alsnog 3 jaar noodverlenging

De landelijke en regionale commerciële radiostations mogen alsnog drie jaar langer blijven uitzenden op hun FM-frequenties. Dit schrijft Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om een noodverlenging vanwege de coronacrisis.

Keijzer geeft commerciële radio alsnog 3 jaar noodverlenging Daarmee volgt Keijzer alsnog de motie die vorig jaar oktober werd aangenomen door de Tweede Kamer en door de nieuwe Tweede Kamer vorige maand nog niet-controversieel werd verklaard.

Toch drie jaar
Aanvankelijk zei Keijzer een noodverlenging van in elk geval twee jaar toe. Zij wilde een derde jaar laten afhangen van de resultaten van een onderzoek door SEO. Deze rapportage wordt eind mei verwacht. Maar Keijzer heeft nu al besloten om de FM-vergunningen met drie jaar te verlengen.

Bij de totstandkoming van mijn beslissing heb ik de belangen van de kleinere radiopartijen zwaar laten wegen aangezien deze partijen zwaar getroffen zijn door de plotselinge terugval in reclame-inkomsten en ook een langere periode nodig zullen hebben om daarvan te herstellen”, motiveert Keijzer.

Verlengprijzen
Onderdeel van SEO onderzoek is het bepalen van de verlengprijzen van de commerciële radiofrequenties. “Uit de berekening van SEO komt naar voren dat er voor vijf van de negen landelijke commerciële radiovergunningen geen bedrag verschuldigd is”, aldus Keijzer.“Er is daarbij geen verschil tussen een verlengingstermijn van twee jaar en een termijn van drie jaar.

Het betreft hier de ongeclausuleerde kavels die gebruikt worden door 100% NL, Slam, BNR, Sublime en Veronica. Zij betalen hun kavel in de vorm van de clausule.

“Voor de verlenging van vier landelijke ongeclausuleerde commerciële radiovergunningen (Radio 538, Sky Radio, Qmusic en Radio 10, red.) zal wel een aanzienlijk bedrag moeten worden betaald. De sector heeft echter aangegeven waarde te blijven hechten aan een verlenging voor een termijn van drie jaar om de gevolgen van de coronacrises op te kunnen vangen.” Deze bedragen zijn al met de sector gedeeld en worden binnenkort openbaar gemaakt.

Over de bedragen die de regionale of niet-landelijke commerciële stations moeten betalen is nog niets bekend. “In lijn met de bedragen die deze partijen eerder moesten betalen, is het echter op voorhand niet aannemelijk dat de verlengingsprijzen voor de niet-landelijke commerciële vergunningen significant zullen zijn,” aldus de Staatssecretaris.

Eind mei / begin juni zal het verlengingsbesluit geconsulteerd worden, waarna deze eind augustus gepubliceerd kan worden. Volgens de Telecomwet moeten de verlengbaarheidsbesluiten uiterlijk 1 jaar voor het aflopen van de vergunningen gepubliceerd zijn. In het geval van de commerciële radiovergunningen betekent dit publicatie voor 31 augustus 2021.

Radiostations blij
De bestaande stations op FM reageren verheugd op het besluit van Keijzer om de vergunningen met drie jaar te verlengen. “We zijn heel erg blij dat de Staatssecretaris onze noodkreet heeft verhoord,” zo laat Herbert Visser, directeur van 100% NL en Slam weten aan Radio.NL. “Net als vele andere sectoren heeft ook de gehele Nederlandse commerciële radiomarkt het vorig jaar door corona erg zwaar gehad.

Menig radiostation heeft veel geld moeten bijlenen dan wel betalingsafspraken moeten maken om het hoofd boven water te kunnen houden,” vervolgt Visser. “Komt daarbij dat conform hun zendvergunningen veel radiozenders specifieke doelgroepprogramma’s moeten uitzenden, zoals ook onze 100% NL en Slam, om het Nederlandse radiolandschap divers te houden.

Juist zulke kleinere radiostations doen er langer over om de grote schuldenberg die corona heeft veroorzaakt, weg te werken. Dat wegwerken gaat ook ons meerdere jaren kosten, en daarom zijn we erg blij met deze noodverlenging van 3 jaar. Eindelijk kunnen we weer vooruit kijken.” [Radiowereld.NL]
Foto: Pixabay