Kink geeft hoop op FM nog niet op: “Er zijn wat mogelijkheden”

Ondanks dat Kink vrijdag naast een landelijk FM-kavel greep, geeft het station de hoop om uit te kunnen zenden op FM nog niet op. Dit zegt directeur Jan Hoogesteijn tegen de NOS. “Er zijn wat mogelijkheden.” Welke wil hij niet zeggen.

Eerder zei Hoogesteijn al tegen het AD dat hij het al zag aankomen dat zijn radiozender naast een landelijk FM-kavel zou grijpen. “Doordat de clausules wegvielen, wisten we dat het alleen maar om hele dure kavels ging.

Uitbreiding distributie
Afgelopen week heeft Kink daarom al een nieuwe stap gezet om luisteraars een extra mogelijkheid te geven om te luisteren naar Kink. Het station is namelijk nu ook via de digitale kabel van Delta en Caiway te beluisteren. Met andere providers wordt nog gesproken. Daarmee zet Kink eindelijk een stap die het al jaren eerder heel makkelijk had kunnen nemen zonder dat dit veel geld kost.

Alsnog een plek op FM krijgen heeft wat meer voeten in de aarde. De kans dat één van de twee nieuwkomers open staat voor een samenwerking lijkt klein. DPG heeft 20 miljoen euro neergetikt voor een tweede kavel en heeft zelf al plannen voor de invulling. Joe wordt immers al enige tijd op DAB+ en een regionaal FM-kavel in de Randstad klaargestoomd voor landelijke uitrol op FM. En ook Financial News Radio lijkt serieuze plannen te hebben, al is onduidelijk hoe haalbaar deze zijn.

Regionaal?
Maar in het domein niet-landelijke commercieel liggen nog kansen. Bijvoorbeeld op het kavel in de Randstad waar nu nog Joe 70s & 80s op uitzendt. Bronnen melden dat DPG al aan de Zuidelijke Mediagroep heeft laten weten na 1 september geen gebruik meer te willen maken van dit kavel. En dus moet de Zuidelijke Mediagroep op zoek naar nieuwe invulling.

Eigenaar Michael Bartelet laat aan RadioWereld.NL weten dat er meerdere opties voor de invulling van het kavel zijn, maar dat er nog geen overeenkomst gesloten is voor de invulling.

Daarnaast is het kavel van Radio 10 Brabant wellicht ook nog een optie. Nu produceert Talpa dit station voor vergunninghouder TiDa en is het nog een welkome aanvulling aangezien het huidige landelijke FM-kavel van Radio 10 beperkte dekking heeft in de provincie Noord-Brabant. Maar Radio 10 wisselt van kavel en alle drie de kavels die Talpa wist te bemachtigen bij de veiling, hebben redelijke tot goede dekking in Brabant. De vraag is dan ook of het wenselijk is om een regionale non-stop versie te laten bestaan in een regio waar Radio 10 zelf binnenkort ook beter te ontvangen is op FM.

Nadeel van de regionale FM-kavels is overigens wel dat de vergunningen al op 31 augustus 2025 aflopen. [RadioWereld.NL]

4 reacties

 1. Hoe zit het tegenwoordig met radio uitzendingen via de middengolf? KINK zou een AM-frequentie mogelijk nog kunnen gebruiken, alhoewel de geluidskwaliteit matig is. Een zender met een heel groot bereik, in Nederland en in een gedeelte van Europa. Vrachtwagenchauffeurs zullen er nog gebruik van maken, omdat het makkelijk is om in het buitenland de radio op één frequentie te laten staan. Radio 10 Gold heeft er in de jaren 90 nog succes mee gehad met het uitzenden van hun programma’s op 675 kHz. Nu in 2023 zal het moeilijk worden om alleen via de middengolf te kunnen overleven als radiostation. De verdere uitbreiding via de digitale kabel is een belangrijk stap vooruit. Een regionaal FM-kavel is niet passend.

  1. De Middengolf (Am) wordt volgens mij niet meer gebruikt.

  2. De zendmast waarop we met Radio 10 Gold uitzonden, is inmiddels opgeblazen. Er zijn sowieso geen middengolfkavels voorhanden met (semi-)landelijke dekking.

 2. Robin Visser schreef:
  9 juli 2023 om 00:51
  De Middengolf (Am) wordt volgens mij niet meer gebruikt.
  jawel natuurlijk wel door Low Power AM zender heel leuk
  Kink is een zeurpiet het wordt tijd om meer aandacht aan hun programma’s te besteden dan de media steeds op te zoeken met hun “luchtballon”