Uitslag veiling landelijke commerciële FM-kavels: De reacties

DPG Media, Business Nieuws Radio, Financial News Radio, Mediahuis en Talpa Radio zijn de winnaars van de veiling van de landelijke commerciële FM-kavels. Kink wist daarentegen geen kavel te bemachtigen. Hieronder volgen de reacties van de deelnemers vaan de veiling. 

Foto: Pixabay

Talpa Network
Talpa Network wist als enige partij drie radiovergunningen te verwerven. Hierdoor blijven Radio 538, Radio 10 en Sky Radio tot en met 2035 via FM én DAB+ te beluisteren. Wel verhuist tenminste één station van FM-frequenties, want het huidige kavel van Radio 10 gaat naar DPG.

Paul Römer, Managing Director Radio en TV Talpa Network: “Na een intensieve periode vol spanning en onzekerheid voor de radiosector, medewerkers en luisteraars is er met de uitslag van de veiling nu eindelijk duidelijkheid. We zijn ontzettend verheugd dat we deze drie radiovergunningen hebben gewonnen. De luisteraars van Radio 538, Radio 10 en Sky Radio blijven in staat hun favoriete zender te beluisteren en daar zijn we heel blij mee. De komende twaalf jaar blijven we hen met onze sterke merken, dj’s, muziekprogrammering en spraakmakende activiteiten bedienen en raken, zoals ze van ons gewend zijn. We schrijven vandaag radiogeschiedenis en verheugen ons op de toekomst.

BNR 
Ook BNR Nieuwsradio blijft op FM. BNR Hoofdredacteur Marc Adriani is blij: “Dit jaar viert BNR zijn 25-jarig jubileum, een mooier cadeau dan dit kunnen we ons niet wensen. Gelukkig is er voor de BNR-collega’s een einde gekomen aan de onzekerheid over de toekomst. We gaan door met steengoede onafhankelijke nieuwsradio en dat is goed voor de journalistiek in Nederland.

Mediahuis
Mediahuis wist twee FM-kavels te bemachtigen, die ingezet gaan worden voor 100% NL en Radio Veronica. “Het is onze ambitie om een belangrijke speler in de Nederlandse radio- en audiomarkt te worden. Hoewel we liever drie licenties verkregen hadden, zijn we blij met de uitkomst van de veiling”, zegt Tom Klerkx, directeur Audio bij Mediahuis. “Sublime en Slam krijgen naast Nostalgie en Sunlite, alle kansen om zich vanaf 1 september verder te ontwikkelen als DAB+-radiostations, binnen een markt die steeds verder groeit in bereik.

DPG Media
DPG krijgt er een tweede FM-kavel bij. Naast Qmusic krijgt waarschijnlijk ook Joe een FM-kavel, al wil DPG hier nog niets over kwijt.

Robert Bernink, algemeen directeur Qmusic: “Met het verwerven van het marktleiderschap groeide de ambitie om ons radio-portfolio uit te breiden. We hebben mooie plannen voor het lanceren van het nieuwe radiomerk en ik ben ervan overtuigd dat we ook hiermee een mooie positie in het Nederlandse radiolandschap zullen verwerven. Ik ben heel trots op het vakmanschap en de gedrevenheid van ons team dat Qmusic zo succesvol heeft gemaakt. Hiermee komt een radiodroom uit.

Kink
Radiozender Kink, die de veiling bij de rechter wist af te dwingen, gaat met lege handen naar huis. “Maar we zijn ook realistisch, doordat de clausules (beperkingen zoals bijvoorbeeld alleen oudere muziek, red.) wegvielen, wisten we dat het alleen maar om hele dure kavels ging“, zo zegt directeur Jan Hoogesteijn tegen AD. “Toen wisten we eigenlijk wel dat onze kansen klein waren. Maar we hebben er geen spijt van dat we de veiling hebben veroorzaakt en dat we hebben meegedaan. Het is een tegenvaller, maar met opgeheven hoofd gaan we nu verder.

Financial News Radio
Financial News radio gaat als nieuwkomer van start in de ether. “Ik ben opgetogen en klaar om de Nederlandse markt te veroveren met een nieuw radioconcept”, zo zegt station manager Jeremie Godreche. “Financial News Radio zal een verfrissende benadering bieden van financieel nieuws en zakelijke inzichten, en ik kijk ernaar uit om onze luisteraars te betrekken en te informeren.” Meer over het nieuwe station is hier te lezen. [RadioWereld.NL]

 

2 reacties

  1. Het mooiste nieuws is dat Radio Veronica op de FM blijft. Twintig jaar geleden zorgde Sky Radio ervoor dat Radio Veronica kon blijven bestaan, via Radio 103 De Gouwe Ouwe Zender op de FM. Nu heeft Mediahuis het voor elkaar gekregen om een FM-pakket te bemachtigen, waarop het meest legendarische radiostation van Nederland gaat uitzenden. En zo is de cirkel weer rond.

    Radio 10, deze zender gaat terug naar de 103 FM, waar het radiostation tot 5 juni 2003 op heeft uitgezonden. Ik verwacht wel dat Radio 10 in het najaar (na de frequentie-wisseling) een dip krijgt in de luistercijfers. De concurrentie zal toenemen door de nieuwe gouwe ouwe zender van Qmusic. En Radio 10 zal op de 103 FM weer moeten beginnen met (deels) opbouwen van luisteraars. De formule van Radio 10 is ijzersterk waardoor het uiteindelijk goed komt.

    Ze komen snel terug in de top 5 van best beluisterde radiozenders van Nederland. Zie ook de geschiedenis vanaf 2013 tot nu, waarin Radio 10 op een FM-kavel wat langdurig heeft uitgestaan, als een paddenstoel uit de grond is gegroeid. En dan niet te vergeten Qmusic, die kan lekker blijven doorgroeien op de machtige 100.7 FM (hun huidige FM-pakket). Daar hebben ze hard voor gewerkt de afgelopen jaren.

    Slam! heeft een andere situatie, dit is een terechte verliezer. De mensen van Slam! zullen de komende jaren via DAB+ hun creativiteit moeten gaan bewijzen, anders gaan ze non-stop muziek uitzenden. Terwijl Slam! in het begin (jaar 2005) nog populair was en met een volle programmering hardwerkend Nederland vermaakte.

  2. Wel jammer dat radio 10 naar de 103fm gaat deze frequentie heeft een stuk minder dekking dan hun huidige frequentie dus we zullen het moeten afwachten in de luistercijfers