Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vlaanderen: Studio 100 staakt beroep tegen verdeling FM, maar wil door met radio

Studio 100 heeft haar klacht bij de Raad van State over de uitslag van de herverdeling van de landelijke FM-frequenties in Vlaanderen ingetrokken. Dit bevestigt het entertainmentbedrijf aan De Tijd. Dat betekent dat Qmusic, Joe en Nostalgie definitief hun FM-frequenties behouden de komende jaren.

In februari 2022 werd bekend dat Studio 100 buiten de boot valt voor een landelijk FM-kavel in Vlaanderen. Minister Dalle van media besloot dat de FM-kavels, waarvan de vergunningen eind dit jaar aflopen, de vijf jaar daarna in handen blijven van de huidige partijen. Zij dienden de beste dossiers in.

Studio 100, dat zich met Spring en een format met veel gesproken woord in had geschreven, reageerde ‘immens ontgoocheld te zijn’ op het besluit van de minister.

In eerste instantie besloot Studio 100 al Minister Dalle van media formeel te vragen om de vergunning van Nostalgie in te trekken, omdat de radiozender niet voldoet een de erkenningsvoorwaarden en dus uitgesloten had moeten worden. Bij Nostalgie zou de verplichte nieuwsredactie tekort schieten.

Een maand later stapte Studio 100, het bedrijf achter de succesformules K3, Samson, Kabouter Plop en Mega Mindy, alsnog naar de RvS om daar de uitslag van de gehele herverdeling aan te vechten. Hierdoor zijn ook de vergunningen van Qmusic en Joe nog niet veilig.

De tijd dringt
Studio 100 had de RvS verzocht de zaak met spoed te behandelen, omdat het voor de nieuwkomer anders niet meer rendabel zou zijn om te starten op FM. De nieuwe vergunningen verlopen immers alweer eind 2027. Ook is het mogelijk de laatste keer dat de kavels opnieuw zijn verdeeld.

Maar de RvS verwierp in juli het spoedeisende belang van Studio 100. Volgens de RvS heeft het niet toekennen van de radiovergunning geen impact op de bestaande activiteiten van Studio 100. “Het belemmert haar enkel om een nieuwe radio-omroep op te starten en te exploiteren.

Inkeer
Aanvankelijk zei Studio 100 de procedure bij de RvS voort te zetten, maar inmiddels is het entertainmentbedrijf tot inkeer gekomen. De klacht bij de RvS is zelfs geheel ingetrokken.

Waarom Studio 100 besloten heeft de procedure te staken is onduidelijk. Wel zet het bedrijf de radioplannen niet gehele overboord. “Wij zullen met de betrokken partners aan tafel gaan om op een duurzame manier onze bijdrage te leveren aan het radiolandschap”, zo luit de reactie tegenover De Tijd.

Toch op FM?
Wat die bijdrage precies is, is onduidelijk. Radiovisie heeft daar echter wel een theorie over. Al enige tijd gaan de geruchten dat de dagen voor NRJ in Vlaanderen geteld zijn wegens tegenvallende luistercijfers. NRJ is in Vlaanderen een samenwerking tussen Telenet en Mediahuis en sinds kort heeft Telenet ook een minderheidsbelang in Nostalgie, uitgerekend het station waarvan Studio 100 de vergunning aanvocht.

NRJ zendt uit op een zogenaamd generalistisch pakket aan stadsfrequenties, dat betekent dat naast muziek ook een hoog aandeel aangesproken woord en nieuws moet worden aangeboden. Het is dan ook niet ondenkbaar dat Studio 100 in de toekomst een eigen station kan gaan uitzenden op deze frequenties. [RadioWereld.NL]