Vlaanderen: Nostalgie+ vervangt NRJ op FM

De geruchten gingen al enige tijd: Nostalgie+ vervangt NRJ op FM in Vlaanderen. Sinds donderdagmiddag heeft de zwarte panter plaatsgemaakt voor het oudere zusje van Nostalgie. “De switch ligt volledig in lijn met het luistergedrag van ons breed doelpubliek: iets oudere luisteraars houden van FM en de jongere luisteraars voelen zich beter thuis op de digitale kanalen“, zegt de radiodirecteur van Mediahuis, Tom Klerkx.

Foto: RadioWereld.NL

Nostalgie+ is sinds mei 2021 te beluisteren via DAB+ in Vlaanderen. Het station brengt 24 uur per dag de beste hits uit de 60s, 70s en 80s, terwijl grote zus Play Nostalgie de wat jongere classics brengt. Recent kreeg Nostalgie+ gepresenteerde programma’s overdag. Onder andere Johan Henneman verruilde Play Nostalgie voor Nostalgie+.

Al sinds het voorjaar gingen de geruchten dat het einde van NRJ op FM naderde in Vlaanderen. De jongerenzender weet in Vlaanderen nauwelijks luisteraars te trekken. Daarom ging het station in april al in de spaarstand en werden vrijwel alle gepresenteerde programma’s geschrapt.

Onder vuur
Als gevolg hiervan tikte de Vlaamse mediaregulator VRM NRJ op de vingers wegens niet naleven de voorschriften in de vergunning. Het station kreeg tot eind september om weer aan de voorwaarden te voldoen.

Maar Mediahuis en Play media (Telenet) hebben besloten om NRJ op te geven en de 16 FM-frequenties in Vlaanderen in te zetten voor Nostalgie+. Donderdagmiddag werd het programma omgezet. NRJ is nu alleen nog via internet en DAB+ te beluisteren.

Grote vraag is de VRM akkoord gaat met deze wijziging. In de vergunning die voor de FM-frequenties zijn verleend staat immers dat ‘een generalistisch programma voor de doelgroep tussen 14 en 44 jaar’ moet worden aangeboden.

Volgens Klerkx is bij de VRM een kennisgeving ingediend over de verandering. De VRM gaat nu onderzoeken of het nieuwe programma wel aan de voorschriften voldoet. [RadioWereld.NL]