NRJ Vlaanderen in de spaarstand: meeste gepresenteerde programma’s geschrapt

Flinke veranderingen bij NRJ in Vlaanderen. De hitzender heeft maandag vrijwel alle gepresenteerde programma’s geschrapt en vervangen door non-stop muziek. Reden voor deze ingreep zijn de nog altijd tegenvallende luistercijfers.

Foto: RadioWereld.NL

NRJ Vlaanderen ging in september 2018 van start als zogenaamde commerciële netwerkradio via 16 FM-frequenties die voornamelijk steden dekken. Onder meer in Gent, Lokeren, Aalst, Sint-Niklaas, Antwerpen, Mechelen, Brussel, Leuven, Vilvoorde, Hasselt, Genk, Oostende, Brugge, Roeselare en Kortrijk is de zwarte panter op FM te beluisteren. Daarnaast is NRJ in heel Vlaanderen op DAB+ te ontvangen.

Teleurstellend
Maar bijna vijf jaar na de start zijn de luistercijfers nog altijd teleurstellend. NRJ heeft nooit meer dan een half procent marktaandeel gescoord. Over de laatste vier maanden van 2022 behaalde NRJ een marktaandeel van krap 0,2% en nog geen 24.000 luisteraars per dag. En daarom grijpen eigenaren Mediahuis en Playmedia (Telenet) in.

Sinds maandag zijn vrijwel alle gepresenteerde programma’s geschrapt. Alleen het blok tussen 11 en 14 uur blijft Louise Ailliet de hits aan elkaar praten. Afgelopen vrijdag namen daarom ochtenddeejay Ken Siereveld en middagdeejay Jari Degroeve afscheid van het station. Ook Nasrien Cnops, Yoran Chanet en DJ Gascar zijn niet langer meer te horen op het station.

Siereveld zit door het stoppen overigens niet zonder werk. Hij is voortaan in het weekend op grote zus Nostalgie te horen.

Het is niet evident om radio te maken als de cijfers niet volgen”, zo verklaart Tom Klerkx, managing director audio van Mediahuis, de ingrijpende maatregel tegenover De Standaard. Ondanks dat de meeste gepresenteerde programma’s verdwenen zijn, is er nog wel elk uur nieuws te horen. Dat is een verplichting voor het station.

Generalistisch programma?
Grote vraag is hoe de Vlaamse mediaregulator VRM gaat reageren op de wijziging. Al sinds de start ligt NRJ onder vuur van de concurrentie. NRJ zendt namelijk uit op een FM-kavel dat bestemd is voor een zogenaamd ‘generalistisch programma’. Dat wil zeggen dat het een gevarieerd programma moet brengen waar naast muziek ook veel ruimte is voor nieuws, informatie en amusement.

Tot nu toe heeft de VRM nog steevast de andere kant op gekeken en alle klachten over NRJ afgewezen, maar het is de vraag of dit houdbaar is nu het station voor 21 uur per dag uit non-stop muziek bestaat. [RadioWereld.NL]