Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vlaamse mediaregulator tikt NRJ op de vingers wegens niet naleven voorschriften

De Vlaamse mediaregulator VRM heeft NRJ Vlaanderen op de vingers getikt wegens het niet naleven van de voorschriften die in de erkenning (vergunning) staan. De radiozender heeft nu tot 30 september gekregen om alsnog aan deze voorschriften te voldoen.

Foto: RadioWereld.NL

In april van dit jaar besloot NRJ in Vlaanderen vrijwel alle gepresenteerde programma’s te schrappen en te vervangen door non-stop muziek. Het was een keiharde maatregel van eigenaren Mediahuis en Playmedia (Telenet) wegens tegenvallende luistercijfers.

NRJ Vlaanderen ging in september 2018 van start als zogenaamde commerciële netwerkradio via 16 FM-frequenties die voornamelijk steden dekken. Onder meer in Gent, Lokeren, Aalst, Sint-Niklaas, Antwerpen, Mechelen, Brussel, Leuven, Vilvoorde, Hasselt, Genk, Oostende, Brugge, Roeselare en Kortrijk is de zwarte panter op FM te beluisteren. Daarnaast is NRJ in heel Vlaanderen op DAB+ te ontvangen.

Onder vuur
Al sinds de start ligt NRJ onder vuur van de concurrentie. NRJ zendt namelijk uit op een FM-kavel dat bestemd is voor een zogenaamd ‘generalistisch programma’. Dat wil zeggen dat het een gevarieerd programma moet brengen waar naast muziek ook veel ruimte is voor nieuws, informatie en amusement.

Tot nu toe had de VRM nog steevast de andere kant op gekeken en alle klachten over NRJ afgewezen, maar nu kon ook de mediaregulator er niet meer onderuit.

Onderzoek
Een onderzoeksteam van de VRM luisterde 24 uur, van maandag 17 april 2023 20 uur tot dinsdag 18 april 2023 20 uur naar NRJ. Daarbij werden “ernstige afwijkingen” vastgesteld met betrekking tot de concrete invulling van het programma-aanbod en het zendschema zoals dat ingediend.

De vastgestelde afwijkingen betreffen:
− het beperkte aantal uren gepresenteerde programma’s (drie uren op weekdagen en geen presentatie op weekenddagen) voor een totaal van vijftien uren per week in plaats van de opgegeven zesennegentig uren per week; de aangekondigde verhouding muziek/woord (60/40) wordt niet behaald;
− het gebrek aan variatie, mix en diversiteit in de overige programma’s (eenentwintig uren op weekdagen; vierentwintig uren op weekenddagen): non-stop muziek, het ontbrekend live-aanbod, ontbrekende interactie met luisteraars of gasten of programma-acties, het ontbrekend informatief en redactioneel aanbod binnen de programma’s;
− hoewel elk uur op het uur tussen 6u00 en 0u00 een algemeen journaal wordt uitgezonden, ontbreken de aangekondigde 3 nieuwsblokken met ‘stedelijk nieuws’; er zijn ook geen andere rubrieken met informatieve inslag opgenomen in de programma’s of verslaggeving van sociale of culturele evenementen; het in het erkenningsdossier procentueel opgegeven aandeel informatie met een minimum van 5% per programma wordt niet aangeboden;
− de geboden verkeersinformatie is zeer beperkt (drie bulletins in plaats van de opgegeven drieëndertig bulletins).

NRJ betwist de vaststellingen niet, maar is er over overtuigd dat de basisvoorwaarden voor erkenning nog steeds vervuld blijven. Opmerkelijk genoeg meent NRJ dan ook dat zij zou blijven beantwoorden aan het generalistisch profiel waarvoor de erkenning werd verkregen.

3 Maanden
De VRM gaat hier niet in mee en heeft NRJ tot 30 september de tijd gegeven om toch aan de voorwaarden in de erkenning te voldoen.

Grote vraag is of NRJ dit nog gaat meemaken. Volgens Radiovisie wordt het station op FM vervangen wordt Nostalgie+, het seniorenzusje van Nostalgie dat via DAB+ uitzendt. En dat kan ook weer een probleem zijn, want NRJ heeft de erkenning gekregen voor een generalistisch programma voor de doelgroep tussen 14 en 44 jaar. Ook Nostalgie+ is overwegend een muziekprogramma en richt zich bovendien op 50+ers. [RadioWereld.NL]