Denemarken: Bauer behoudt landelijk FM-kavel voor Nova

Bauer Media heeft de aanbesteding van het landelijke FM5-kavel in Denemarken gewonnen en mag daarom de komende acht jaar doorgaan met de hitzender Nova op FM. Het dossier van Bauer kreeg een hogere waardering dan die het Franse NRJ indiende voor Nostalgi.

De huidige vergunning van het landelijke kavel FM5 loopt in november van dit jaar af. Daarom startte de Deense overheid in maart van dit jaar de verdeelprocedure voor het kavel.

Vergelijkende toets
Het FM-kavel werd niet geveild, maar voor acht jaar gegeven aan de partij die de beste plannen heeft. De belangrijkste criteria waren financieel plan (40%), ervaring met radio en media activiteiten (40%) en plannen voor digitale distributie (20%).

Daarnaast is het radiostation dat op dit kavel uitzendt verplicht om per jaar tussen 6 en 24 uur in totaal 400 uur aan nieuws te brengen, verspreid over korte nieuwsbulletins en langere nieuwsprogramma’s. Ook moet nieuws uit heel Denemarken gebracht worden.

Ondanks dat het kavel niet geveild is, moet de partij die het kavel toegewezen krijgt wel een vergoeding betalen. Dit betreft 5% van de omzet tussen de 10 en 13,4 miljoen euro, 10% van de omzet tussen 13,4 en 26,8 miljoen en 15% van de omzet boven de 26,8 miljoen euro.

In totaal meldden zich twee partijen voor kavel FM5. Bauer voor Nova en NRJ voor Nostalgi. De Franse radiogroep wilde hiermee de Deense radiomarkt betreden.

De FM5-vergunning is enorm belangrijk als het gaat om het verspreiden van onze radio-uitzendingen en we zijn enorm dankbaar dat meer dan een miljoen Denen ervoor kiezen om elke week naar ons te luisteren”, aldus Jim Receveur, directeur van Bauer Media in Denemarken. “Nu zijn we verheugd om de komende acht jaar door te gaan met het produceren van fantastische content in een snel evoluerend medialandschap.

Oud-kavel Sky Radio
Kavel FM5 werd tot november 2005 ruim twee jaar lang gebruikt door Sky Radio. Wegens tegenvallende luistercijfers en reclame-inkomsten werd de stekker uit het Deense zusje van de Nederlandse non-stopzender getrokken. Daarna volgde nog een heel juridisch traject over of Sky, ondanks het stoppen, nog de resterende vergoeding moest betalen aan de overheid. Uiteindelijk verloor de radiozender in 2012 het hoger beroep. [RadioWereld.NL]