Denemarken: NRJ aast op landelijk FM-kavel Bauer

Bauer Media heeft concurrentie gekregen uit Franse hoek bij de herverdeling van het landelijke kavel FM5. NRJ doet een greep naar de FM-frequenties om er de classic hitszender Nostalgi op lanceren, terwijl Bauer de frequenties wil behouden voor het hitstation Nova.

De huidige vergunning van het landelijke kavel FM5 loopt in november van dit jaar af. Daarom startte de Deense overheid in maart van dit jaar de verdeelprocedure voor het kavel.

Het FM-kavel wordt niet geveild, maar voor acht jaar gegeven aan de partij die de beste plannen heeft. De belangrijkste criteria zijn financieel plan (40%), ervaring met radio en media activiteiten (40%) en plannen voor digitale distributie (20%).

Daarnaast is het radiostation dat op dit kavel uitzendt verplicht om per jaar tussen 6 en 24 uur in totaal 400 uur aan nieuws te brengen, verspreid over korte nieuwsbulletins en langere nieuwsprogramma’s. Ook moet nieuws uit heel Denemarken gebracht worden.

Ondanks dat het kavel niet geveild gaat worden, moet de partij die het kavel toegewezen krijgt wel een vergoeding betalen. Dit betreft 5% van de omzet tussen de 10 en 13,4 miljoen euro, 10% van de omzet tussen 13,4 en 26,8 miljoen en 15% van de omzet boven de 26,8 miljoen euro.

Uit publicatie op de site van de Deense overheid blijkt dat er twee partijen een aanvraag hebben ingediend: Bauer voor Nova en het Franse NRJ voor Nostalgi. Het classic hitsmerk is al diverse Europese landen te ontvangen, waaronder in Frankrijk (als Nostalgie), België, Zweden en Duitsland. In ons land komt Nostalgie waarschijnlijk binnenkort landelijk op DAB+.

Oud-kavel Sky Radio
Kavel FM5 werd tot november 2005 ruim twee jaar lang gebruikt door Sky Radio. Wegens tegenvallende luistercijfers en reclame-inkomsten werd de stekker uit het Deense zusje van de Nederlandse non-stopzender getrokken. Daarna volgde nog een heel juridisch traject over of Sky, ondanks het stoppen, nog de resterende vergoeding moest betalen aan de overheid. Uiteindelijk verloor de radiozender in 2012 het hoger beroep.

Na een nieuwe verdeelprocedure ging de vergunning in 2006 naar de tv-zender TV2 voor het nieuwe project TV2 Radio. Maar ook deze zender raakte in financiële problemen en al na een jaar moest de zender zijn uitzendingen staken. TV2 besloot echter zijn licentie niet terug te geven aan de overheid, maar een productieovereenkomst te sluiten met SBS Radio (nu Bauer). Hierdoor verscheen in 2008 de hitzender Nova FM op de frequenties.

In 2014 werd het kavel voor het laatst verdeeld en kreeg Nova FM het kavel. Een beslissing over FM5 wordt op 23 juni genomen en op 28 juni gepubliceerd. [RadioWereld.NL]