Zenderexploitant Norkring België verkocht voor 5,25 miljoen euro

Zenderexploitant Norkring België komt in andere handen. Investeringsmaatschappij Cordiant Digital Infrastructure, gevestigd op belastingparadijs Guernsey, neemt het bedrijf over van telecomprovider Telenor (75%) en van de Participatiemaatschappij Vlaanderen (25%) voor een bedrag van 5,25 miljoen euro.

Foto: video still

Norkring België ontstond in 2008 door de privatisering van het zenderpark en de zendmasten van de publieke omroep VRT. In totaal bezit Norkring België 25 communicatie- en omroepmasten, waaronder de grote mast in Sint-Pieters-Leeuw bij Brussel met 325 meter het hoogste bouwwerk van België.

Daarnaast heeft Norkring ook de vergunning voor de twee landelijke commerciële DAB+-netwerken in handen en exploiteert deze netwerken ook. Tevens bezit Norkring ook een netwerk voor digitale ethertelevisie in Vlaanderen.

Nieuwe eigenaar Cordiant financiert de overname uit liquide middelen. Wel moet deze nog goedgekeurd worden door de verschillende waakhonden.

Opvallend is dat Cordiant slechts 5,25 miljoen euro betaald voor Norkring. In 2008 verkocht de VRT 49% van de aandelen van haar zenderpark voor 9,8 miljoen euro aan Norkring Telenor. Een jaar later werd de resterende 51% verkocht aan Telenor en Participatiemaatschappij Vlaanderen. De infrastructuur werd toen gewaardeerd op een slordige 20 miljoen euro. Toen exploiteerde het bedrijf ook nog de FM- en DAB+-netwerken van de VRT. [RadioWereld.NL]