Paul Römer verwacht faillissementen door veiling: “Niet genoeg koek om te verdelen”

De veiling van de FM-frequenties zal komende jaren nog nadreunen in de radiowereld. Dat verwacht Paul Römer, radio- en televisiebaas van Talpa Network. Bij de veiling werd ruim 152 miljoen euro neergeteld voor de negen FM-kavels. “Dat gaan partijen voelen en ik denk dat er in de komende periode partijen failliet zullen gaan.

Foto: video still Youtube

Römer sprak deze verwachting uit tijdens de ‘Dag van de Audio’ waar hij terugblikte op de veiling van de landelijke commerciële FM-frequenties. “Als ik kijk wat er betaald is voor frequenties en de koek die je met elkaar moet delen niet groter wordt, dan denk ik dat er niet genoeg koek is om voor alle negen FM-pakketten een goede businesscase op te bouwen.

Veiling geen succes
Volgens de Talpa-baas kan de veiling niet echt succesvol genoemd worden. Het doel was namelijk om de frequenties te verdelen en een zo breed mogelijk radiolandschap overeind houden, waarbij de overheid niet aan opbrengstmaximalisatie mag doen. “Als je dan kijkt naar de uitslag van de veiling, dan zie je dat de overheid wel degelijk winstmaximalisatie heeft betracht, namelijk 152 miljoen. Ik denk ruim twee keer de commerciële waarde.

Ook is het radiolandschap op FM volgens Römer minder divers geworden. “Sublime en Slam zijn verdwenen en daar hebben we Joe voor teruggekregen, dat is gewoon een kopie van Radio 10, en een nieuwkomer die nog niet echt aan het uitzenden is.

Eén pot nat
Ook het terugbrengen van het aantal geclausuleerde kavels van vijf naar twee zorgt niet voor behoudt van diversiteit. “Partijen willen het geld terugverdienen, dus wat gaan ze doen? Ze gaan de zenders zo programmeren dat je de grootste marktaandelen hebt en dat is heel veel hits en 70s en 80s muziek. Dat wordt allemaal één grote pot nat. Ik denk dat uiteindelijk niet de luisteraar de grote winnaar is van deze veiling, maar het Ministerie van Financiën”, aldus Römer.

Voor Talpa zelf ziet Römer de toekomst overigens wel rooskleurig in. Het bedrijf telde ruim 59 miljoen euro neer, maar heeft als enige partij drie FM-kavels. Bovendien betaalde het bedrijf voor twee van de drie kavels enkele miljoenen minder dan de geschatte waarde. Alle overige partijen betaalden (fors) meer dan de geschatte waarde.

We hebben nu drie zenders: 538, 10 en Sky. Maar met die drie zenders kunnen we heel Nederland bereiken, dus in die zin hebben we een mooi pakket en eten we niet elkaar op. En met dat pakket en de prijs die we betaald hebben en de investeringskracht, ben ik ervan overtuigd dat wij de komende jaren een buitengewoon goede radiocase overeind kunnen houden”, concludeert de Talpa-baas. [RadioWereld.NL]

Eén reactie

  1. Kijk Baantje JR. heeft opeens verstand van radio was het niet Talpa dat het hoogste bod op de FM Frequenties ?