Zoek
Sluit dit zoekvak.

Uitslag veiling landelijke commerciële FM-kavels bekend (Update 3)

DPG Media, Business Nieuws Radio, Financial News Radio, Mediahuis en Talpa Radio hebben vergunningen gewonnen om vanaf 1 september 2023 tot en met 2035 uit te zenden met landelijke commerciële radiostations. Dat heeft Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) om 11.10 uur bekendgemaakt.

Foto: Pixabay

Via de veiling, die op 4 juli was gestart, heeft de Rijksoverheid negen landelijke pakketten beschikbaar gesteld, die elk bestonden uit één FM-vergunning en één DAB-vergunning. De vrijdag geëindigde veiling heeft in totaal 152,8 miljoen euro opgebracht.

De partijen maken later bekend onder welke zendernamen ze vanaf 1 september gaan uitzenden via de negen pakketten.

Dit zijn de winnaars:
LCO1) Talpa Radio, 101 FM en DAB+ (was: Sky Radio): 20,000 miljoen euro;
LCO2) Talpa Radio, onder andere 103.0/103.2 FM en DAB+ (was: Radio Veronica): 17,825 miljoen euro;
LCO3) DPG Media, 100.4 FM, 100.7 FM en DAB+ (was: Qmusic): 27,275 miljoen euro;
LCO4) Business Nieuws Radio, onder andere 91.3/100.1 FM en DAB+ (was: BNR): 7,400 miljoen euro;
LCO5) Mediahuis, onder andere 91,1/95.2 FM en DAB+ (was: Slam): 21,830 miljoen euro;
LCO6) Talpa Radio, 102 FM en DAB+ (was: Radio 538): 21,365 miljoen euro;
LCO7) DPG Media, onder andere 103.8/104.1 FM en DAB+ (was: Radio 10): 20,000 miljoen euro;
LCO8) Financial News Radio, onder andere 90.5/90.7 FM en DAB+ (was: Sublime): 6,100 miljoen euro;
LCO9) Mediahuis, onder andere 104.4/104.6 FM en DAB+ (was: 100% NL): 11,030 miljoen euro.

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Met deze succesvolle veiling hebben we gezorgd dat er voldoende gevarieerd radioaanbod is en blijft voor Nederlanders. Dat was nodig, want de laatste grote verdeling was in 2003. Sindsdien zat de markt op slot. Daarnaast is de manier hoe we luisteren naar muziek, entertainment of nieuws ingrijpend gewijzigd door de komst van digitale radio, streamingdiensten, podcasts en sociale media. Door te veilen, hebben we nu weer een toekomstbestendige en concurrerende radiomarkt. Partijen hebben nu van vergunning kunnen veranderen en er is ook een nieuwkomer.

Talpa heeft als enige partij drie kavels weten te bemachtigen, DPG en Mediahuis elk twee. Van Talpa wisselt er wel tenminste één station van frequenties. Het huidige kavel van Radio 10 gaat namelijk naar DPG, terwijl Talpa het huidige kavel van Veronica behoudt. DPG gaat op de tweede frequentie waarschijnlijk Joe lanceren. Mediahuis gaat verder met 100% NL en radio Veronica op FM, terwijl Slam en Sublime digitaal verder gaan. Kink vist achter het net en komt niet landelijk op FM.

Er komt daarnaast één nieuwe partij op FM: Financial News Radio, een project van ondernemer Joost Zuurbier. Het station zegt een fris radioconcept te geen brengen dat gericht is op het informeren van het Nederlandse jonge publiek met betrekking tot financieel nieuws en zakelijke ontwikkelingen.

Naar verluidt deden zes partijen mee aan de veiling. Er waren dus geen grote nieuwe partijen uit het buitenland die mee hebben gedaan. [RadioWereld.NL]