Marc Adriani: “BNR is terechtgekomen in veiling waarin het niet thuishoort”

De overheid moet aangerekend worden dat radiostations diep in de buidel hebben moeten tasten voor hun FM-frequenties. Dit stelt BNR- hoofdredacteur Marc Adriani. De commerciële nieuwszender was bij de veiling begin juli maar liefst 7,4 miljoen euro kwijt. “Het doet heel veel pijn en het is onbegrijpelijk veel.

Foto: William Rutten

Vooraf had de overheid laten berekenen wat een gemiddelde efficiënte toetreder zou betalen voor elk FM-kavel om rendabel te kunnen zijn. Voor het nieuwskavel van BNR was de waarde op 0 euro gesteld, omdat verwacht werd dat er voor een gemiddelde efficiënte toetreder geen winst zou kunnen worden behaald op het kavel. BNR had dan ook liever een vergelijkende toets.

Ook had BNR vooraf succesvol gelobbyd om het minimale percentage nieuws voor het kavel omhoog te krijgen. Oorspronkelijk wilde de overheid 50%, maar dit werd uiteindelijk 70%.

Uitstappen geen optie
Desondanks liep het bedrag voor het nieuwskavel op tot ruim zeven miljoen euro. “Ik geef toe dat we het zelf gedaan hebben en op die knop gedrukt hebben om mee te doen.” Maar volgens Adriani is FM momenteel nog te belangrijk. “Je kunt wel uitstappen, maar dan is het voorbij.

Dan is BNR nog maar een klein zendertje met weliswaar een succesvolle podcastafdeling, maar het is de vraag of die podcasts succesvol blijven, omdat we dat niet meer kunnen aanjagen op onze zender”, vervolgt de hoofdredacteur van BNR afgelopen vrijdag op zijn radiozender. “Dat zou heel erg zijn voor alle mensen die dan weg zouden moeten.

Versteld staan
Volgens Adriani verliep de veiling bizar en was het compleet onduidelijk tegen wie BNR aan het opbieden was “Ik stond echt versteld bij die eerste ronde. Er werd flink geboden, met miljoenen. Na de veiling kwam pas de naam Financial News Radio naar voren.

BNR trok bij de veiling aan het langste eind voor het nieuwskavel, maar ook Financial News Radio, dat nu opereert onder de naam Radio4All, ging niet met lege handen naar huis. “Uiteindelijk haken zij af en gaan ze er met een muziekfrequentie vandoor. We hebben moeten bieden tegen mensen die helemaal niet vanuit de journalistiek wilden gaan bouwen.

Overheid aanrekenen
Toch neemt Adriani het Radio4All niet direct kwalijk dat de prijs bij de veiling zo hoog is opgelopen. “Ik denk eerder dat we dat de overheid moeten aanrekenen hoe zij die veiling hebben georganiseerd. Wij zijn in een veiling terechtgekomen waar we niet thuis horen.

Door het hoge bedrag is er de afgelopen weken ook bezuinigd bij BNR. Zo zijn de eigen nieuwsbulletins op de zender geschrapt en is ook het programma ‘BNR Breekt’ verdwenen. “We hebben helaas wat collega’s moeten laten gaan. Dat doet pijn en ik had van tevoren ook nooit gedacht dat we in dat scenario zouden komen.

Infuus
Toch ziet Adriani de toekomst positief in. “We hebben gelukkig een aandeelhouder die liefde heeft voor het merk en ook de waarde van het merk ziet en garant staat.” Wat vooral helpt is dat BNR een kleine, maar specifieke doelgroep heeft: zakelijke beslissers. “En er precies voor die doelgroep te zijn, weliswaar niet de grootste maar wel heel specifiek, dat trucje werkt voor BNR heel goed. We liggen nu niet aan het infuus. BNR is een gezond bedrijf.” [RadioWereld.NL]