Zoek
Sluit dit zoekvak.

BNR niet blij met lage percentage nieuws voor nieuwskavel bij veiling FM

BNR Nieuwsradio is niet blij met het voorgestelde minimale percentage aan nieuws voor het nieuwskavel bij de veiling van de landelijke commerciële FM-frequenties. Door alleen te eisen dat er meer dan 50% nieuws uitgezonden moet worden tussen 7 en 19 uur, kunnen volgens BNR zelfs muziekzenders een gooi doen naar het nieuwskavel.

Foto: RadioWereld.NL

De afgelopen weken konden partijen reageren op de condities en voorwaarden van veiling van de landelijke commerciële FM-kavels. Ook BNR heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

Muziekprogrammering
De clausulering van de vergunning voor de nieuwszender houdt (enkel) in dat meer dan 50 procent van het programma moet bestaan uit nieuws, actualiteiten en informatie. “Dit laat ruimte voor een scenario waarin zenders met een (huidige) programmering die voornamelijk op muziek is gericht maar die in de buurt komen van 51 procent gesproken woord, zullen participeren in de veiling van de vergunning voor de geclausuleerde nieuwszender”, vreest BNR.

Als voorbeeld haalt BNR Qmusic aan, waar in de ochtend tussen 6 en 9 uur ruim 52% aan gesproken woord te horen is. De vraag is echter of deze redenatie niet wat te kort door de bocht is, want de ochtendshow van Qmusic bestaat grotendeels uit de privé-belevenissen van Mattie Valk, Marieke Elsinga en de rest van het team wat nu niet echt als ‘nieuws, actualiteiten en informatie’ beschouwd kan worden.

BNR pleit er dan ook voor dat het minimale percentage opgeschroefd wordt naar 90%. “Op die manier wordt verzekerd dat het nieuwskavel alleen aan een partij kan worden vergeven die zich primair focust op nieuws en actualiteiten.” Momenteel heeft het station in de vergunning 75% staan, maar in de praktijk brengt BNR meer dan 90% aan nieuws en informatie.

Vergelijkende toets in plaats van veiling
Daarnaast ziet BNR meer iets in een vergelijkende toets al dan niet met een financieel bod voor de geclausuleerde kavels, zoals ook in 2003 werd toegepast. “Als enkel de financiële belangen bij de verdeling van schaarse FM-vergunningen een rol zouden spelen, zou een serieuze nieuwszender eenvoudig uit de markt gedrukt kunnen worden door een partij met meer financieel vermogen.

Vooraf keuze maken
Net als RadioCorp (100% NL en Slam) meent BNR dat partijen op voorhand één of meerdere keuzes voor een kavel bekend zouden moeten maken en daarvan tijdens de veiling niet meer zouden moeten kunnen afwijken. Volgens de voorgestelde regeling van het Ministerie van Economische zaken en Klimaat is het mogelijk om tijdens de veiling zelf nog van kavel te wisselen waarop geboden wordt.

Door dit uit te sluiten “wordt het risico voorkomen dat partijen die in eerste instantie niet een (ongeclausuleerd) voorkeurskavel toegewezen krijgen, alsnog een poging doen om het nieuwskavel bij wijze van een ’troostprijs’ te verwerven terwijl de focus van de betreffende partij niet primair is gelegen in het aanbieden van een nieuws- en actualiteitenprogramma.” [RadioWereld.NL]

2 reacties

  1. De meer dan 50% nieuws-eis voor het nieuwskavel is gunstig voor SLAM!, Sublime en KINK. Deze zenders kunnen uitzenden op het nieuwskavel, met het invoeren van een ochtendspits, middagspits nieuwshow en voor de rest van de dag muziekprogramma’s. Ik begrijp dat BNR Nieuwsradio het ziet gebeuren dat andere zenders het nieuwskavel wegkapen. BNR Nieuwsradio heeft veel meer te bieden dan alleen maar het uitzenden van een ‘nieuwsspits’. Kunnen anders Sublime en BNR Nieuwsradio misschien niet worden samengevoegd, zodat ’s avonds soul en jazz wordt uitgezonden op BNR Nieuwsradio?

  2. Weer eentje die aan het zeuren is ga ze dan allemaar tegelijk langs Radiowereld zou ik zeggen .