Voorwaarden veiling landelijke FM-kavels: de nadere details

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is gestart met de consulatie van de veilingregeling voor de landelijke commerciële FM-kavels. Maandag werden de grote lijnen al bekend, maar nu zijn ook de details bekendgemaakt. RadioWereld.NL zet de belangrijkste op een rijtje.

Foto: Pixabay

Maandag maakte EZK al bekend dat de FM-vergunningen voor 12 jaar geveild gaan worden, het aantal geclausuleerde kavels omlaag gaat van vijf naar twee (nieuws en Nederlandstalige muziek) en dat een partij maximaal drie kavels kan bemachtigen.

Koppeling FM en DAB+
Nieuw is dat FM en DAB+ nu als één pakket geveild worden. Voorheen werden de FM-kavels geveild en werd daaraan later een vergunning voor DAB+ gekoppeld. In de praktijk verandert er niets, want ook voor de nieuwe vergunning geldt dat de houder hetzelfde programma op FM en DAB+ moet uitzenden.

Vanwege de samenvoeging krijgen de kavels nieuwe nummers: LCO1 tot en met LCO9, waarbij de nummers overeenkomen met de nummers van de huidige FM-(A) kavels.

Voor DAB+ moeten de vergunninghouders wederom een samenwerkingsverband sluiten. De minimale dekking van het DAB+-netwerk blijft ongewijzigd.

Clausules
Nog maar voor twee FM-kavels gaat een clausule gelden voor wat erop uitgezonden mag worden. Alleen de clausules voor nieuws (blijft kavel LCO4, nu BNR) en Nederlandstalige muziek (blijft kavel LCO9 nu in handen van 100% NL) blijven overeind.

Nog onduidelijk is welke percentages er minimaal uitgezonden moeten worden op de geclausuleerde kavels. Er wordt verwezen naar de regeling Aanwijzing Gebruik Frequentieruimte commerciële radio-omroep (AGF), maar het artikel is nog opengelaten.

Momenteel geldt volgens de AGF voor het kavel voor Nederlandstalige muziek een minimum percentage van 30% aan Nederlandstalige muziek en voor nieuwskavel minimaal 50% nieuws tussen 7 en 19 uur, maar of dit zo blijft is nog onduidelijk. Wat wel verandert is dat, in tegenstelling tot 2003, partijen geen hogere percentages hoeven te bieden om meer kans te maken op het kavel (100% NL staat nu op 70%, BNR op 75%). Het geboden geldbedrag is maatgevend.

Voor 12 jaar geveild
Opmerkelijk is dat de kavels voor een periode van 12 jaar te veilen, terwijl uit een recent onderzoek van Dialogic, in opdracht van EZK, blijkt dat het realistisch is dat FM over 10 jaar al afgeschakeld is.

Daarmee stelt de overheid opmerkelijk genoeg al vast dat de afschakeling van FM niet voor 2035 zal plaatsvinden, terwijl het belang van FM de komende jaren alleen maar af zal nemen.

Om de vergunninghouders tegemoet te komen, kan de minister gedurende de looptijd van de FM-vergunningen besluiten dat het wenselijk is om de ingebruikname verplichting van de FM-vergunningen te verlagen. Dat wil zeggen dat vergunninghouders toestemming kunnen vragen voor bijvoorbeeld het verlagen van uitzendvermogens of het uitzetten van steunzenders.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: RadioWereld.NL

Maximaal drie kavels per partij
Bij de veiling wordt ook het aantal te bezitten kavels weer ingeperkt. Bij de eerdere verdeling mocht één partij maximaal één ongeclausuleerd en één geclausuleerd kavel bezitten. Later werd dit verruimd naar vier FM-kavels, maar nu gaat dit, conform advies ACM, teruggebracht naar drie. Ook nu wordt er geen onderscheid gemaakt tussen geclausuleerd en ongeclausuleerd.

Dat betekent dat Talpa (Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica) nog maar maximaal drie radiostations kan exploiteren op FM en dus één station moet opgeven. Tegelijkertijd kan bijvoorbeeld DPG Media (Qmusic) nog twee kavels extra proberen te verkrijgen.

Simultane meerrondenveiling
De negen FM-vergunningen worden geveild middels een simultane meerrondenveiling op internet. Het voordeel hiervan is dat de bedragen geleidelijk oplopen en een partij, in tegenstelling tot 2003, niet gelijk blind een eenmalig hoog bod moet doen.

Wel is voor de negen kavels een bedrag vastgesteld voor de eerste biedronde. Deze bedragen zijn:

a. LCO1 (nu Sky Radio): € 15.427.000,-
b. LCO2 (nu Veronica): € 8.319.000,-
c. LCO3 (nu Qmusic): € 15.816.000,-
d. LCO4 (nu BNR): € 0,-
e. LCO5 (nu Slam): € 4.782.000,-
f. LCO6 (nu Radio 538): € 15.241.000,-
g. LCO7 (nu Radio 10): € 11.493.000,-
h. LCO8 (nu Sublime): € 2.636.000,-
i. LCO9 (nu 100% NL): € 0,-

Voor de twee geclausuleerde kavels is dit bedrag vastgesteld op 0 euro. Daarnaast is te zien dat voor de pakketten die nu geclausuleerd zijn, maar straks ongeclausuleerd geveild worden, met een lager bedrag wordt begonnen dan bij de huidige vier ongeclausuleerde kavels. Het huidige kavel van Qmusic heeft daarbij de hoogste prijs voor de eerste biedronde.

Mocht er voor een kavel maar één partij zijn, dan krijgt deze het kavel voor de reserveprijs. Deze is gelijk aan de prijs voor de eerste biedronde.

Partijen die meedoen aan de veiling dienen vooraf een waarborgsom te storten of een bankgarantie af te geven ter grootte van € 1.500.000,– per pakket waarvoor de aanvrager in aanmerking wil komen.

Consultatiegegevens
De consultatie ‘Besluit bekendmaking veiling vergunningen landelijke commerciële radio-omroep 2023‘ is hier te vinden. Alle gegevens voor de consultatie van ‘Regeling aanvraag- en veilingprocedure vergunningen landelijke commerciële radio-omroep 2023‘ staan hier.

Reageren op beide consultaties kan tot en met maandag 9 januari 2023. [RadioWereld.NL]

Eén reactie

  1. KINK kan bij de veiling gaan bieden op het kavel LCO8, het goedkoopste FM-kavel waar nu nog Sublime op uitzendt. Ik denk dat ze er helemaal voor gaan bij KINK. Ze kunnen niet misgrijpen anders staan ze 12 jaar op een laag pitje met beperkte groeimogelijkheden. In het gunstigste geval kunnen ze het kavel LCO5 van SLAM! nog bereiken. En Sublime, die moet er rekening mee houden vanaf september 2023 te beluisteren te zijn via DAB+, maar dan zonder FM-frequenties.

Reacties zijn gesloten.