Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Rechtbank: Minister moet opnieuw beslissing nemen over bezit maximaal 3 FM-kavels

De minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is door de rechtbank in Rotterdam opgedragen om binnen 13 weken een nieuw besluit te nemen over de eigendomsbeperkingen van landelijke FM-kavels. Dit meldt Marketing Report.

Foto: PixabayVolgens de rechter is het eerdere besluit, waarbij radiobedrijven maximaal drie in plaats van vier landelijke radiostations op FM mogen bezitten onzorgvuldig gemotiveerd.

Het tussenvonnis volgt op een rechtszaak aangespannen door Talpa Network, eigenaar van Radio 538, Radio 10 en Sky Radio.

Tot de veiling mocht een partij maximaal vier landelijke FM-kavels bezitten. Maar minister Adriaansens (EZK) volgde bij de veiling het advies van de ACM op, waardoor de eigendomsbeperking werd verlaagd naar drie.

Concurrentie
De ACM adviseerde het ministerie van EZK over de veilingvoorwaarden die invloed hebben op de concurrentie op de radioluistermarkt en de radio-advertentiemarkt. De waakhond zag concurrentierisico’s op deze markten als één of twee partijen bijna alle zenders in handen zouden krijgen. Drie partijen is in het algemeen het minimum voor voldoende concurrentie. Dat risico wordt beperkt door per bedrijf maximaal drie van de negen FM-kavels toe te kennen.Als gevolg van de verlaging verkocht Talpa Network Radio Veronica aan Mediahuis. Voor 538, Sky en 10 wist het bedrijf bij de veiling een FM-kavels te verwerven. Talpa is daarmee de enige partij die ook daadwerkelijk drie kavels wist te verkrijgen.

In aanloop naar de veiling liet Talpa al weten niet blij te zijn met de nieuwe eigendomsbeperking. Begin dit jaar maakte het mediabedrijf bekend de eigendomsbeperking aan te vechten bij de rechter. Op 25 maart diende de zaak bij de rechtbank van Rotterdam.

Tussenuitspraak
Afgelopen week deed de rechter tussenuitspraak in de zaak. Die oordeelde dat het advies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), waarop het besluit van minister Micky Adriaansens is gebaseerd, gebrekkig is. De minister moet nu, samen met haar opvolger, een nieuw beter onderbouwd besluit nemen. Ze heeft vier weken de tijd om de rechtbank te informeren over het inwinnen van een nieuw advies bij de ACM. Vervolgens krijgt ze 13 weken voor het uitvoeren van het onderzoek en het nemen van een besluit. Pas daarna doet de rechtbank een definitieve uitspraak.

De uitspraak heeft geen gevolgen voor de eerder gehouden veiling. De uitslag hiervan blijft in stand. Ook hoeft een nieuw besluit niet te betekenen dat de eigendomsbeperking weer wordt verruimd naar vier FM-kavels. Het kan zijn dat het advies van het nieuwe ACM-onderzoek alsnog luidt dat deze beperkt moet blijven tot drie. [RadioWereld.NL]

Zie ook: Dossier Verdeling Radiofrequenties