ACM adviseert: Maximaal aantal landelijke FM-vergunningen per partij terug naar 3

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) adviseert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) het maximale aantal landelijke FM-radiofrequentievergunningen waarover een bedrijf mag beschikken van vier naar drie terug te brengen. Op die manier wordt volgens de waakhond voorkomen dat één of twee partijen de markt kunnen domineren en blijft er voldoende concurrentie op de radioluister- en radioadvertentiemarkt. 

Foto: Pixabay

Mocht EZK het advies van de ACM overnemen, dan betekent dat Talpa Network in de toekomst, na een herverdeling, een FM-kavel minder kan exploiteren. Momenteel heeft het concern er met Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica vier in het bezit.

Het ministerie van EZK is van plan om in 2023 de frequentieveiling voor negen landelijke commerciële (FM)-radiovergunningen te organiseren. Bedrijven kunnen intekenen om zo’n radiofrequentie te kopen en daarop een radiozender te starten of voort te zetten.

Concurrentie radioluistermarkt
De ACM adviseert het ministerie van EZK over de veilingvoorwaarden die invloed hebben op de concurrentie op de radioluistermarkt en de radio-advertentiemarkt. Daarbij gaat de ACM ervan uit dat er bij de veiling twee van de negen zenders geclausuleerde themazenders zijn: Nieuws- en actualiteiten en Nederlandse muziek. Momenteel zijn er nog vijf FM-kavels geclausuleerd.

Er is concurrentie tussen de verschillende partijen op de radioluistermarkt en de radioadvertentiemarkt, maar de (ongeclausuleerde) commerciële zenders hebben veruit het grootste aandeel op beide markten. Deze markten hangen nauw met elkaar samen. Immers, hoe meer luisteraars, hoe meer adverteerders geïnteresseerd zijn in adverteren op die zenders.

De ACM ziet concurrentierisico’s op deze markten als één of twee partijen bijna alle zenders in handen zouden hebben. Drie partijen is in het algemeen het minimum voor voldoende concurrentie. Dat risico wordt beperkt door per bedrijf maximaal drie van de negen FM-kavels toe te kennen. Dan blijft er volgens de waakhond voldoende ruimte voor concurrentie waardoor radio-advertentieprijzen scherp blijven en luisteraars kunnen luisteren naar verschillende radioprogramma’s van verschillende bedrijven.

Het advies van de ACM is hier te lezen. [RadioWereld.NL]

2 reacties

  1. Als dit advies wordt overgenomen dan is het ‘bye bye’ Sky Radio, denk ik. Luisteraars weten de non-stop muziekzender uiteindelijk wel te vinden op DAB+. Radio Veronica heeft sowieso een FM-pakket nodig. Rob Stenders heeft het radiostation opgebouwd met een uitgebreide dj-programmering. Bij verlies van de FM-ether zullen dj’s ontslagen gaan worden en dat is niet wenselijk, terwijl verlies van de FM-ether voor Sky Radio geen grote gevolgen heeft. Bij tandartsenpraktijken, waar Sky Radio vaak aanstaat, daar kopen ze vanzelf wel DAB+ radio’s om naar non-stop muziek te blijven luisteren.

  2. Ik snap niet waarom het er nog 3 per bedrijf zouden mogen zijn. Waarom niet gewoon 1 netwerk per partij.
    Als reactie op Patrick: Wat wordt er precies gemist wanneer Sky Radio wordt beëindigd? Iedereen kan toch zo naar Spotify of Deezer (of digitaal, zoals je zelf al aangeeft)! Het lijkt me dat ontslagen DJ’s zo bij een ander netwerk aan de slag kunnen.

Reacties zijn gesloten.