Search
Close this search box.

Minister start in november consultatie veiling landelijke FM-frequenties

Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) start volgende maand met de consultatie van de veiling van de landelijke commerciële FM-frequenties. Dit schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister is er onvoldoende tijd om eerst het hoger beroep over de noodverlenging van FM af te wachten.

Foto: Pixabay

In juli zette de Rechtbank van Rotterdam een streep door de drie jaar noodverlenging van de landelijke FM-vergunningen, die was toegezegd om de financiële klappen van de kredietcrisis op te vangen. De zaak was aangespannen door radiozender Kink, die graag op FM wil uitzenden. Kink werd daarbij ondersteund door Qmusic, die op het laatste moment van kamp wisselde.

EZK besloot echter niet in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter, maar een flink aantal radiostations besloot om de uitspraak wel aan te vechten bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De zaak dient op donderdag 27 oktober, waarna doorgaans binnen zes weken uitspraak volgt.

Voorbereidingen veiling gaan door
De minister heeft echter besloten om niet eerst de uitspraak van het CBb af te wachten, maar door te gaan met de voorbereidingen van de veiling. “Om de strakke deadline van 1 september 2023 te halen, die mij door de rechtbank is opgedragen, is het noodzakelijk dat de consultatie (…) op korte termijn in gang wordt gezet“, aldus Adriaansens. In november start daarom de openbare consultatie van de veilingprocedure en de wijziging van het Nationaal Frequentieplan 2014 om een veiling mogelijk te maken.

Dat de voorbereidingen voor een veiling doorgezet worden houdt overigens niet in dat de veiling nu ook definitief doorgaat. Want mocht het CBb de radiostations in het gelijk stellen, dan gaat er alsnog een streep door het plan voor veilen. “Na afronding van de consultatie en het bekend worden van de uitspraak van het CBb, en afhankelijk van de inhoud daarvan, kunnen dan de volgende stappen worden gezet“, aldus de minister.

1 Jaar verlengd
Omdat de vergunningen van de landelijke commerciële stations oorspronkelijk in september van dit jaar afliepen, zijn ze inmiddels wel met een jaar verlengd.

Voor het jaar extra uitzenden op FM moeten de vier ongeclausuleerde kavels (Radio 538, Qmusic, Sky Radio en Radio 10) diep in de buidel tasten. [RadioWereld.NL]

Eén reactie

  1. Als de veiling van de landelijke commerciële FM-frequenties er komt, dan wordt het weer spannend, zoals in 2003. Ik denk dat kwakkelende radiostations geslachtofferd gaan worden. En dan denk ik aan zenders die nu op een geclausuleerd kavel zitten. Voor Qmusic, Radio 538, Sky Radio en Radio 10 is er wel plek. In 2003 was het vanzelfsprekend dat er ook voor het machtige Veronica plek is in de ether. In 2023 kan het zo zijn dat Radio Veronica wegens geldgebrek van de FM-ether verdwijnt, jammer genoeg.