Groen licht voor nieuwe commerciële radiozender op FM in West-Duitsland

Na meer dan 12 jaar gaat er eindelijk weer eens wat anders dan ruis klinken op een aantal braakliggende FM-frequenties in de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De regionale mediaraad LFM heeft de aanvraag van een nieuwe zender gericht op jongvolwassenen om uit te mogen zenden goedgekeurd.

Foto: video still Youtube

Vorig jaar startte de LFM de verdeelprocedure voor een nieuw regionaal FM-kavel in Noordrijn-Westfalen. Dit kavel telt 27 FM-frequenties, waaronder de 71 kW sterke 103.0 FM in Bielefeld, waarop in het verleden de Britse legerzender BFBS Radio 1 te horen was. Andere frequenties waren al sinds 2010 niet meer in gebruik. Het complete netwerk heeft een potentieel bereik van 6,5 miljoen luisteraars.

In augustus vorig jaar werd al bekend dat er in totaal 11 Partijen met 12 aanvragen toegelaten waren tot de verdeelprocedure voor het FM-kavel. De LFM besloot echter deze 11 kandidaten met elkaar aan tafel te zetten met de opdracht tot een samenwerking te komen. Mocht dat niet lukken, dan zou één van de 11 partijen alsnog het kavel toegewezen worden.

Maar er gebeurde iets unieks: de 11 partijen kwamen er uit met elkaar. Dat resulteerde al tot het tekenen van een intentieverklaring voor de gezamenlijke exploitatie van het nieuwe radiostation eerder dit jaar.

Vergund
Nu heeft de samenwerking concrete vormen gekregen met de oprichting van NRW Audio, waarna de LFM besloot het kavel aan dit samenwerkingsverband te vergunnen.

Het is de bedoeling dat nog deze zomer het nieuwe radiostation van start gaat. De voorlopige werktitel is Radio 345 en het station gaat zich met een mainstream AC-format (hits van nu en de afgelopen 20 jaar) richten op de doelgroep 20-39 jaar, waarmee het zich positioneert tussen de Nederlandse stations Sky Radio en Qmusic. Nieuwe artiesten uit de deelstaat en lokale berichtgeving krijgen een prominente plek in de programmering van de nieuwe radiozender, die het commerciële antwoord op Eins Live moet worden.

Radio NRW, die het mantelprogramma voor de 40 lokale commerciële stations in Noordrijn-Westfalen verzorgd, en Antenne Bayern worden elk met 24,5% hoofdaandeelhouder. Andere aandeelhouders zijn Radio ffn en Radio 21 uit Nedersaksen, Kiss FM, Metropol FM, RockAntenne, Radio Teddy, Studio Gong, Radio Arabella en Flux FM.

Naast op FM gaat het station ook uitzenden op DAB+. [RadioWereld.NL]