Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Publieke omroep SWR zet mes in regionale edities SWR4

Er komt grotendeels een einde aan de regionale edities van SWR4 voor Rijnland-Palts en Baden-Württemberg. Vanaf 2025 wordt er een gemeenschappelijk programma voor beide deelstaten gemaakt, alleen de ochtendshow tussen 6 en 10 uur blijft in twee edities gesplitst.

Foto: video still Youtube

SWR4 ontstond in 1998 door de fusie van de Zuid-Duitse publieke omroepen SWF en SDR tot SWR. Het station brengt een mix van Duitstalige pop, schlager, evergreens en melodieuze muziek, afgewisseld met regionale informatie.

Op werkdagen tussen 6 en 18 uur hebben zowel Rijnland-Palts (vanuit Mainz) als Baden-Württemberg (vanuit Stuttgart) hun eigen SWR4 editie. In het weekend is die splitsing er op zaterdag tussen 6 en 16 uur en op zondag tussen 12 en 22 uur. De avonduren worden beurtelings vanuit Mainz en Stuttgart gemaakt.

Daarnaast kent SWR4 Baden-Württemberg nog acht lokale ontkoppelingen en SWR4 Rijnland-Palts vijf. Op werkdagen verzorgen deze lokale studio’s op de halve uren een regionaal nieuwsbulletin. In Baden-Württemberg is tevens tussen 16 en 17 uur een lokaal nieuwsprogramma vanuit de verschillende studio’s te horen, terwijl in Rijnland-Palts de lunch lokaal ontkoppeld is.

Samenvoegen
Vanaf 2025 gaat dit echter veranderen. De publieke omroep SWR heeft besloten het mes te zetten in de regionale edities van SWR4 en de lokale ontkoppelingen. Er komt overdag nog maar één programma vanuit Stuttgart. Enige uitzondering is het ochtendblok tussen 6 en 10 uur, dat wel gesplitst blijft voor Rijnland-Palts en Baden-Württemberg.

De lokale ontkoppeling voor Rijnland-Palts en Baden-Württemberg wordt vanaf 2025 beperkt tot de nieuwsbulletins.

Met de wijzigingen wil de SWR inspelen op het veranderende media- en audiolandschap. Het geld dat bespaard wordt op de radioprogramma’s wordt ingezet voor uitbreiding van de journalistiek. De SWR benadrukt dan ook dat er geen medewerkers ontslagen worden. Wel krijgt een deel een andere functie. [RadioWereld.NL]