Duitsland: Voorzitter ARD vertrekt na vermeende misstanden

Patricia Schlesinger is met onmiddellijke ingang afgetreden als voorzitter van de ARD, het samenwerkingsverband van de Duitse publieke regionale omroepen. Ook heeft ze haar functie als directeur van de RBB, de publieke omroep voor Berlijn en Brandenburg, neergelegd. Reden hiervoor is een groeiende lijst met beschuldigingen aan haar adres.

Foto: video still Youtube

Schlesinger (61) staat sinds 2016 aan het roer van de RBB. Begin dit jaar kwam hier ook het voorzitterschap van de ARD bij.

Dubieuze gunningen
Sinds eind juni ligt Schlesinger echter hevig onder vuur. Business Insider onthulde dat de directrice betrokken is bij dubieuze gunningen van adviescontracten rond een nieuw gebouwencomplex van de RBB. Die zouden zijn toegewezen aan bedrijven waar vastgoedondernemer Wolf-Dieter Wolf, tevens voorzitter van de Raad van Commissarissen van de RBB, zakelijk bij betrokken is.

Aanvankelijk kondigde de RBB een intern onderzoek aan. Wolf trad af, maar ondertussen mocht Schlesinger gewoon aanblijven totdat het onderzoek was afgerond.

Beerput
Maar de afgelopen weken ging er nog een flinke beerput open. Zo blijkt Schlesinger de scheiding tussen werk en privé niet altijd even nauw te nemen. Zo heeft ze de beschikking over een auto van de zaak ter waarde van 145.000 euro met privéchauffeurs, die ze ook nog eens zakelijk gebruikt. Sterker nog: zelfs familieleden zouden gebruik maken van deze auto met chauffeurs.

Daarnaast zou ze ook nog bij haar thuis georganiseerde diners gefactureerd te hebben bij de RBB. Maar ook was er nog haar salarisverhoging van 16% naar 303.000 euro, die werd goedgekeurd door onder meer Wolf. Daarnaast zou Wolf, die ook voorzitter is van de RvB van het Beurscomplex in Berlijn, flinke opdrachten hebben doorgeschoven naar de man van Schlesinger, journalist Gerhard Spörl.

ZDF in de aanval
De beschuldigingen namen dusdanige vormen aan, dat zelfs de ZDF, het tweede landelijke publieke kanaal in Duitsland, middels het programma ‘Frontaal 21’ een onderzoek is gestart. En dat is opmerkelijk aangezien Duitse omroepen eigenlijk nooit in het openbaar kritiek op elkaar uiten.

Als gevolg van de vele beschuldigen besloot Schlesinger afgelopen donderdag haar voorzitterschap van de ARD al neer te leggen. Deze taak wordt nu tijdelijk overgenomen door Tom Buhrow, directeur van de West-Duitse publieke omroep WDR.

Afgelopen zondag trad ze ook af als directeur van de RBB. De druk werd te groot en haar functie onhoudbaar binnen de omroep. Hagen Brandstäter, adjunct-directeur van de omroep, neemt haar functie voorlopig over.

Onderzoek
Ondertussen doet een advocatenkantoor in opdracht van de RBB onderzoek naar de vermeende misstanden binnen de top van de omroep. Ook zijn de voorbereidingen voor het nieuwe gebouw van de RBB voorlopig opgeschort. OOk Het openbaar ministerie in Berlijn is inmiddels een onderzoek gestart naar Schlesinger, haar man en Wolf. [RadioWereld.NL]