Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Komend voorjaar flinke uitbreiding radiostations op DAB+ in Saksen

Het aantal radiostations dat in de Duitse deelstaat Saksen op DAB+ te ontvangen is, wordt komend voorjaar flink uitgebreid. Onlangs maakte Divicon Media al bekend dan te starten met drie regionale netwerken, terwijl Media Broadcast deze week heeft aangekondigd te starten met een netwerk dat de gehele deelstaat dekt.

Momenteel zijn in Saksen alleen de twee landelijke DAB+-netwerken (DR Deutschland en Antenne DE), alsmede een regionaal netwerk van de publieke omroep MDR te ontvangen. Daarnaast wordt in Leipzig en Freiberg getest met lokale DAB+.

Hierdoor zijn grote regionale commerciële stations als Radio PSR en Hitradio RTL niet digitaal via de ether te ontvangen, terwijl Energy Sachsen alleen in Leipzig via een testnetwerk op DAB+ te ontvangen is. Daarnaast is RSA bij wijze van test via het DAB+-netwerk van de MDR te ontvangen, maar wel met lage geluidskwaliteit.

Om nu ook de regionale en lokale commerciële radiostations definitief een plekje in de digitale ether te geven, startte de regionale mediaraad voor Saksen, de SLM, in oktober vorig jaar met de verdeelprocedure van DAB+-capaciteit voor vijf multiplexen. Het gaat hierbij om een netwerk dat de gehele deelstaat dekt beschikbaar. Daarnaast komen er drie regionale netwerken die tezamen de hele deelstaat dekken en een lokaal DAB+-net in Dresden.

In maart kregen 37 programma’s capaciteit toegewezen gekregen op de verschillende netwerken. Daarna volgde de zoektocht naar een zenderexploitant die de netwerken gaat bouwen en beheren.

Onlangs werd al bekend dat Divicon Media de drie regionale netwerken gaat verzorgen. Daarvoor komen in elk geval nieuwe zendinstallaties in Chemnitz en Dresden. Hoe de rest van het netwerk opgebouwd gaat worden is nog niet bekend. Wel is bekendgemaakt dat de netwerken komend voorjaar in de lucht gebracht worden.

De meeste regionale stations in Saksen, zoals Radio PSR, RSA, Hitradio RTL en Energy, gaan gebruik maken van deze netwerken. Voordeel hiervan is dat zij nieuws en reclame kunnen regionaliseren, zoals ze nu op FM ook al doen.

Afgelopen week is bekendgemaakt dat Media Broadcast het netwerk dat de gehelde deelstaat dekt gaat bouwen en exploiteren. Dit netwerk gata in het eerste kartwaal van volgend jaar van start via vijf zenders. Uitgezonden gaat worden op kanaal 12A.

In totaal hebben 11 stations een vergunning gekregen om via dit netwerk uit te zenden, waaronder 89.0 RTL uit Saksen-Anhalt, Radio Teddy, Schlager radio, Femotion Radio, Jam FM en Oldie Antenne. [RadioWereld.NL]