Duitsland: Saksen gaat regionale en lokale DAB+-capaciteit verdelen

De Oost-Duitse deelstaat Saksen gaat vol gas geven met DAB+. De regionale mediaraad SLM gaat starten met het verdelen van capaciteit voor een multiplex die de gehele deelstaat dekt, drie regionale multiplexen en een lokale multiplex in Dresden.

Momenteel zijn in Saksen alleen de twee landelijke DAB+-netwerken (DR Deutschland en Antenne DE), alsmede een regionaal netwerk van de publieke omroep MDR te ontvangen. Daarnaast wordt in Leipzig en Freiberg getest met lokale DAB+.

Hierdoor zijn grote regionale commerciële stations als Radio PSR en Hitradio RTL niet digitaal via de ether te ontvangen, terwijl Energy Sachsen alleen in Leipzig via een testnetwerk op DAB+ te ontvangen is. Daarnaast is RSA bij wijze van test via het DAB+-netwerk van de MDR te ontvangen, maar wel met lage geluidskwaliteit.

Digitale transitie
Om nu ook de regionale en lokale commerciële radiostations definitief een plekje in de digitale ether te geven, start de regionale mediaraad SLM eind deze maand met de verdeelprocedure van capaciteit op vijf DAB+-multiplexen.

Allereerst komt er een netwerk dat de gehele deelstaat dekt beschikbaar. Daarnaast komen er drie regionale netwerken die tezamen de hele deelstaat dekken en een lokaal DAB+-net in Dresden.

De indeling van de drie regionale netwerken is als volgt: Leipzich / Noord-Saksen, Chemnitz / Zwickau / Freiberg / het zuiden van Saksen en Dresden / Bautzen / het oosten van Saksen.

Mede door de regionale netwerken kunnen kleine commerciële stations de dekking op DAB+ beperkt houden tot globaal hun eigen verzorgingsgebied, waardoor de kosten relatief laag blijven. Voor de grotere regionale stations wordt het hierdoor mogelijk om hun lokale ontkoppeling, zoals deze ook op FM gehanteerd wordt, ook aan te bieden op DAB+. Want het wordt voor stations toegestaan om ook capaciteit aan te vragen op alle drie de regionale netten.

Tot 16 Stations per netwerk
Op elk DAB+-netwerk kunnen tot 16 radiostations gaan uitzenden. Bij de verdeelprocedure krijgen radiostations die al op FM uitzenden in de deelstaat voorrang. De vergunningen worden voor acht of 10 jaar vergeven.

Ondanks dat de meeste regionale spelers in Saksen nog niet op DAB+ te ontvangen zijn, is digitale etherradio wel al flink ingeburgerd in de deelstaat. Uit recent onderzoek blijkt dat 30,4% van de huishoudens in Saksen al een DAB+-radio heeft. Gemiddeld heeft 27% van de Duitse huishoudens tenminste één DAB+-ontvanger. [RadioWereld.NL]