Zoek
Sluit dit zoekvak.

West-Duitsland: NRW1 zet kwart van personeel op straat

Het gaat niet goed met de commerciële radiozender NRW1 in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Nog geen twee jaar na de start gaat het financieel dermate slecht, dat een kwart van het personeel ontslagen is.

Foto: video still Youtube

NRW1 ging in oktober 2022 van start als nieuwe commerciële radiozender in Noordrijn-Westfalen via een netwerk van 27 FM-frequenties. Het is tevens de eerste regionale zender op FM in de deelstaat, want de overige commerciële FM-frequenties worden gebruikt door de ruim 40 lokale radiostations, die allemaal een groot deel van de dag het raamprogramma van Radio NRW uit Oberhausen uitzenden. Daarnaast is NRW1 ook op DAB+ te beluisteren. Het station richt zich primair op de doelgroep 20 tot 39 jaar.

Bereik
Maar ruim anderhalf jaar na de start wordt er drastisch bezuinigd, zo meldt vakblad Horizont. De economische situatie en de digitale transformatie dwingen de zender tot kostenverlagingen. Wat ook niet meehelpt is dat van NRW1 nog geen luistercijfers bekend zijn, waardoor adverteerders terughoudend zijn.

Luistercijfers worden in Duitsland slechts twee keer per jaar gerapporteerd, waarbij ook nog overlap is tussen de twee meetperioden. Het duurt hierdoor minimaal een jaar voordat een radiostation de eerste luistercijfers krijgt. Pas in juli krijgt NRW1 de eerste cijfers. Het station hoopt dan 30.000 tot 40.000 luisteraars per uur te bereiken.

Maar de vraag is of dat gaat lukken, want NRW1 lijkt niet echt populair in Noordrijn-Westfalen. Kijkend naar de socials, dan heeft NRW1 op TikTok maar iets meer dan 6000 volgers, terwijl Instagram blijft steken op bijna 5100 volgers. Ter vergelijking: in de deelstaat wonen bijna 4,3 miljoen mensen tussen de 20 en 39 jaar.

In totaal hebben nu vijf medewerkers van NRW1 ontslag gekregen, wat neerkomt op ongeveer een kwart van het personeelsbestand. [RadioWereld.NL]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *