Search
Close this search box.

Duitsland: Ruim kwart van huishoudens heeft een DAB+-radio

Digitale etherradio blijft terrein winnen bij onze oosterburen. Inmiddels heeft 27% van de Duitse huishoudens de beschikking over tenminste één DAB+-radio. In absolute aantallen zijn er nu 21,7 miljoen DAB+-radio’s verkocht, een stijging van vijf miljoen in een jaar tijd.

Dit blijkt uit het maandag gepubliceerde jaarlijkse Digitalisierungsbericht Audio van Die Medienanstalten, een samenwerking van alle 14 mediaregulators van de 16 Duitse deelstaten.

21 Miljoen
Van de ruim 21 miljoen verkochte DAB+-radio’s staan er ruim 13 miljoen in huis of op het werk, terwijl er 8,54 miljoen autoradio’s verkocht zijn. Inmiddels is een op de vijf auto’s in Duitsland uitgerust met een DAB+-ontvanger.

De groei van DAB+ werd deels aangejaagd door de start van het tweede landelijke DAB+net in oktober vorig jaar en de Europese verplichting om nieuwe auto’s standaard van DAB+ te voorzien.

Een huishouden dat de beschikking heeft over een DAB+-radio bevalt het over het algemeen zo goed dat zij meerdere radio’s kopen, want in een gemiddeld DAB+-huishouden staan nu twee DAB+-ontvangers.

Daarnaast heeft 16,8% van de Duitse huishoudens de beschikking over een IP-radio en 22,1% een digitale radio-ontvanger voor kabel of satelliet.

Beieren aan kop
Beieren gaat nog steeds aan kop als het om DAB+ gaat. Hier heeft 34,8% (was een jaar geleden 31,0%) van de huishoudens tenminste één DAB+-radio. Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen volgen met 31,2% en Baden-Württemberg met 29,5%. Berlijn is de hekkensluiter met ‘slechts’ 20%.

In Noordrijn-Westfalen, waar eind oktober de eerste commerciële regionale DAB+-multiplex de lucht in gaat, groeide het aantal huishoudens met DAB+ naar 24,3%.

FM de grootste, maar verliest terrein
FM is nog altijd de grootste distributiemethode voor radio in Duitsland, al is dat wel dalende. 57,9% Van de Duitsers geeft aan radio het meest via FM te luisteren, 6%-punt minder dan een jaar geleden en zelfs 12%-punt minder dan vier jaar geleden. Internetradio is voor 16,6% van de Duitsers de meest gebruikte manier om naar radio te luisteren, terwijl 12,5% voor DAB+ kiest. [RadioWereld.NL]