Duitsland: Mediaraad Sleeswijk-Holstein gestart met aanbesteding regionale DAB+

De regionale mediaraad van Hamburg en Sleeswijk-Holstein (MA HSH) is maandag gestart met de aanbestedingsprocedure van een regionaal DAB+-netwerk voor Sleeswijk-Holstein. Daarmee krijgt de meest noordelijke deelstaat van Duitsland definitief regionale commerciële radio op DAB+.

Bij wijze van test is de commerciële radiozender R.SH al sinds 2020 via het netwerk van de publieke omroep NDR te ontvangen, terwijl in Kiel en Lübeck en op Sylt lokale DAB+-netwerken met teststatus in de lucht zijn.

Omdat DAB+ ook steeds meer in opmars is in Duitsland is besloten dat er een eigen netwerk voor commerciële radio komt in Sleeswijk-Holstein. Het is de bedoeling dat het netwerk gaat bestaan uit vier allotments, elk op een ander kanaal, die tezamen de hele deelstaat kunnen dekken. Daarbij wordt dezelfde indeling als voor het netwerk van de NDR gebruikt: noord (inclusief Flensburg), west (inclusief Heide), midden- en zuid (inclusief Kiel) en oost (inclusief Lübeck).

Door deze indeling wordt het voor bijvoorbeeld R.SH mogelijk om, net als op FM, nieuws en reclame te regionaliseren. Daarnaast kunnen kleinere stations kiezen om alleen in een specifieke regio op DAB+ te gaan uitzenden.

Het complete DAB+-netwerk wordt gegund aan één zenderexploitant die per allotments tot 16 stations in DAB+ mag uitzenden of telemetriediensten mag aanbieden. De situatie is daarmee vergelijkbaar met MTVNL in Nederland.

Bij de start dient gelijk 60% van de inwoners van de deelstaat het netwerk indoor moet kunnen ontvangen. Eind 2025 moet dit gegroeid zijn naar 80%.

De vergunning wordt voor 10 jaar afgegeven met ene mogelijkheid om nog eens met 10 jaar te verlengen. [RadioWereld.NL]