Meer lokale DAB+-netten omgezet naar nieuw kanaal

De omschakeling van diverse lokale DAB+-netwerken naar nieuwe kanalen is momenteel in volle gang. De afgelopen dagen zijn onder meer de netwerken Noord-Holland en Noordoostpolder omgezet, terwijl Randstad Zuidwest momenteel omgezet wordt.

Foto: RadioWereld.NL

De kanaalwisselingen zijn nodig in verband met de herindeling van de bovenregionale DAB+-netten. In totaal wisselen negen van de 22 lokale DAB+-netwerken van kanaal.

Ruim twee weken geleden beten de netwerken in Wageningen en Apeldoorn (Stedendriehoek) het spits af.

Brabant
Enkele dagen later is ook het lokale netwerk Brabant Noordoost verhuisd. Hierdoor zijn onder meer Memories, LikeNL, Polderpop, Rivierstad en Rivierenland Radio niet meer te ontvangen op kanaal 6A, maar op 6D. Tegelijkertijd is ook de stormschade in de mast in Schaijk hersteld en zijn nieuwe antennes gemonteerd, waardoor het signaal in de regio Oss flink verbeterd is.

Noord-Holland en Noordoostpolder
Afgelopen maandag is de zender in Wormer voor netwerk Noord-Holland omgezet, waardoor onder meer Aldiana, Poprock FM, RTV Purmerend, RTV L.O.V.E. en VIB Radio te beluisteren zijn op kanaal 11A in plaats van 11B.

De wisseling was nodig omdat kanaal 11B wordt ingezet voor het netwerk in de Noordoostpolder. Hierdoor zijn onder meer Radio Emmeloord, RTV 527 en Urk FM op het nieuwe kanaal te ontvangen.

Tot dinsdag was het netwerk voor de Noordoostpolder te ontvangen op kanaal 8B, maar dit kanaal wordt binnenkort ingezet voor het nieuwe bovenregionale netwerk voor Noord-Holland en Flevoland.

Randstad-Zuidwest
Woensdag is ook een start gemaakt met het omzetten van het netwerk Randstad-Zuidwest naar het nieuwe kanaal. Momenteel is de zender Zoetermeer al omgezet naar kanaal 12D, terwijl Bergambacht binnenkort omgezet wordt vanaf kanaal 8B. Ook deze wissel is noodzakelijk vanwege de komst van het nieuwe netwerk voor Noord-Holland en Flevoland.

De komende weken moeten de netwerken voor de Achterhoek (Ruurlo), Flevoland (Lelystad) en Regio MiddenNH (Heiloo) nog omgezet worden. Deze drie netwerk verhuizen eerst naar een tijdelijk kanaal, omdat ze in de toekomst gaan uitzenden op het kanaal waarop nu nog de regionale radiostations op te ontvangen zijn. [RadioWereld.NL]