Dit is de nieuwe tijdelijke kanaalindeling van de lokale DAB+-netten

Negen van de 22 bestaande lokale DAB+-netwerken in Nederland wisselen komende zomer van kanaal. Dit blijkt uit de internetconsulatie voor het wijzigen van het Nationaal Frequentieplan. De wissel is noodzakelijk omdat de regionale omroepen dan overgaan op de nieuwe netwerkindeling op DAB+.

De regionale publieke en niet-landelijke commerciële radiostations verlaten komende zomer de vijf bestaande DAB+-allotments voor zeven nieuwe allotments.

Deze indeling sluit beter aan bij de provinciale grenzen en is onderdeel van de grootschalige herindeling van DAB+-netten in Nederland die momenteel geïmplementeerd wordt.

Wisselen
Een aantal kanalen die de regionale stations gaan gebruiken zijn nu nog in gebruik voor lokale DAB+-netwerken. Zo gaat bijvoorbeeld het nieuwe netwerk voor Noord-Holland en Flevoland uitzenden op kanaal 8B. Dit kanaal wordt nu nog in Heiloo, ten zuidwesten van Alkmaar gebruikt voor lokale DAB. Heiloo verhuist daarom naar kanaal 8A.

Het netwerk in de Achterhoek gaat bijvoorbeeld over van kanaal 6A naar 6B, omdat 6A ingezet gaat worden voor het regionale net voor Overijssel.

Tussenfase
Omdat drie lokale netwerken (Heiloo, Flevoland en de Achterhoek) gebruik maken van kanalen die ingezet gaan worden voor de nieuwe regionale netwerken, maar zelf verhuizen naar de kanalen die nu nog gebruikt worden door de bovenregionale netwerken, komt er om de omschakeling soepel laten te verlopen een tussenoplossing. Tussen 1 juni en 1 september krijgt Heiloo en Flevoland tijdelijk kanaal 8D toegewezen, terwijl de Achterhoek gedurende deze periode gebruik kan maken van kanaal 6C.

Verlenging
Door de kanaalwisselingen kunnen de bestaande lokale DAB+-netten tot tenminste 2024 in de lucht blijven. Eerder werd al besloten dat deze tijdelijke vergunningen, die oorspronkelijk volgend jaar af zouden lopen, met twee jaar verlengd worden. Reden hiervoor is dat de internationale coördinatie van frequenties nog niet afgerond is om definitieve vergunningen uit te geven. [RadioWereld.NL]

Kaart: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Nieuwe kanalen na sept 2022
04 Westerwolde: blijft 12D
17 Regio Noordkop (NH): blijft 8C
18 Noordoostpolder: 8B wordt 11B
20 Heiloo: 8B wordt (via 8D) 8A
21 Alkmaar: blijft 7B
23 Flevoland: 6A wordt (via 8D) 6B
24 Nieuwe Hanze: blijft 7B
29 Noord-Holland: 11B wordt 11A
30 Almere: blijft 10C
31 Nunspeet: blijft 10B
32 Stedendriehoek: 5A wordt 6D
33 Achterhoek: 6A wordt (via 6C) 6B
34 Haarlem/Zandvoort: blijft 6A
35 Amstelland: blijft 5A
39 Wageningen: 8B wordt 5A
45 Leiden/Voorburg: blijft 11B
47 Gouda: blijft 7B
49 Den Haag: blijft 5C
50 Delft/Westland: blijft 9B
51 Zoetermeer: 8B wordt 12D
62 Brabant Noordoost: 6A wordt 6D
76 Eindhoven: blijft 7B

2 reacties

  1. Sinds enige tijd ook een DAB+ radio in bezit, wat een enorme tegenvaller, heeft alleen ontvangst als het vlak bij of voor een raam staat. Lijkt de goede oude FM tijd wel voor een goed ontvangst had je eigenlijk een buiten antenne nodig. Heb ze zelf in de jaren ’60 nog geplaatst in het Gooi.
    Hopelijk gaat het in de toekomst beter, maar nu zie het het al geld verspilling.

  2. Lang geleden begonnen met de morphy richards am/fm/dab(zonder de “+”)/drm, maar daar werkt dab+ niet op.

    Nu dab+ in de woonkamer, portable dabradio en in de auto. Binnenshuis 90 dabzenders op de sangean 27c. Hier in amsterdam oost ontvang ik nu nog de zender Heiloo op de regiofrequentie. Zal binnenkort wel veranderen als ze naar een “echte” lokale frequentie gaan.

    In de auto een raam plak antenne, dus daar enkel 2 landelijke netten en een regio net. Zal met de montage van een enigszins serieuze dakantenne wel goedkomen. Alleen op texel en bij castricum af en toe een hik van een enkele seconde. Verder zelfs in de auto nog nooit problemen gehad. Alleen jammer dat de hoge band niet wordt gebruikt. Oh well, ik ben erg blij met dab+.

Reacties zijn gesloten.