Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe Engelstalige site gelanceerd over kleinschalige DAB+

Tijdens de WorldDAB sessie op de IBC in Amsterdam is afgelopen weekend een nieuwe Engelstalige website gelanceerd over kleinschalige DAB+-uitzendingen, ook wel bekend als small scale DAB. Het is de manier voor kleinere en lokale radiostations om gunstig digitaal via de ether uit te kunnen zenden.

Foto: RadioWereld.NL

Al enige tijd bestaat de website Lokaaldigitaal.Vlaanderen, waarop in het Nederlands tekst en uitleg gegeven wordt over DAB+ en de techniek achter de kleinschalige DAB, zowel voor dummies als gevorderden.

Nu is er ook het internationale initiatief LocalDAB.org, waarop ervaringen gedeeld worden. De website is een initiatief van de makers Lokaaldigitaal.Vlaanderen, Steven Vandenput en Marc van Laethem, en van Gerard Lokhoff, projectmanager van het lokale DAB+-netwerk in Eindhoven.

Ik ben sinds eind 2016 aan het experimenteren met DAB, nadat ik in 1989/1990 betrokken was geweest bij enkele van de eerste standaardisatiebijeenkomsten voor DAB”, aldus Lokhoff, “Toen ik door WorldDAB werd uitgenodigd om te vertellen over de huidige kleinschalige DAB-uitzendingen in ons land, dacht ik erover om kennis te delen om dergelijke projecten te promoten, en deed ik een suggestie aan Steven en Marc.

Ook zei zagen el wel brood in. “Toen Gerard ons benaderde om samen een internationale versie van onze website te maken voor de lokale DAB-projecten in Vlaanderen waren we meteen enthousiast”, zegt Vandenput. “We zijn de site begonnen om lokale zenders te helpen bij hun adoptie van DAB-technologie, omdat we wisten dat veel van hen nieuw zouden zijn in de technologie. We verwachten dat hetzelfde geldt voor lokale en community-stations elders.

Momenteel is de nieuwe site vooral gevuld met vertaalde artikelen van de Nederlandstalige site. De komende periode wordt deze aangevuld met internationale feedback. [RadioWereld.NL]