Frankrijk: Arcom start verdeling extra landelijke DAB+-capaciteit

Mediaregulator Arcom, voorheen CSA, is gestart met de verdeelprocedure voor extra landelijke DAB+-capaciteit. Het gaat om capaciteit op het zogenaamde “Métropolitain 2” (of M2) netwerk. Kandidaten hebben tot 18 oktober de tijd om een aanvraag in te dienen.

Sinds oktober zijn in Frankrijk twee multiplexen in de lucht voor landelijke radiostations. Hierop zenden in totaal 25 radiostations uit, waaronder alle grote commerciële netwerken en de publieke stations. Ontvangst is momenteel mogelijk op de boog Parijs-Lyon-Marseille. De komende jaren wordt de dekking uitgebreid naar andere delen van Frankrijk.

Op de tweede multiplex blijkt echter nog ruimte vrij te zijn voor een extra station met een bandbreedte van 88 kbps. In tegenstelling tot M1 zenden op M2 momenteel slechts 12 radiostations uit in plaats van 13. Daarom gaat de nog vrije capaciteit op M2 alsnog in de verdeling.

Momenteel zenden op M2 de stations van Radio France (France Inter, France Info, France Culture, France Musique, Fip, Mouv), Lagardère (Europe 1, Virgin Radio, RFM) en NextRadioTV (BFM Business, BFM Radio, RMC) uit.

Het is voor de tweede keer dat de Franse mediawaakhond extra capaciteit verdeeld op één van de landelijke netwerken. In 2020 gebeurde dat ook al voor M1, dat toen overigens nog niet in de lucht was. Skyrock Classics, het zusje van Skyrock, kreeg de capaciteit toen toegewezen. [RadioWereld.NL]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.