Zoek
Sluit dit zoekvak.

Italië: Richtlijnen en criteria voor lokale radiostations op DAB+ gepubliceerd

In Italië is de uitgifte van definitieve vergunningen voor lokale radiostations op DAB+ weer een stap dichterbij. Vorige week publiceerde telecomregulator Agcom de richtlijnen en criteria waaraan de netwerken moeten voldoen.

Foto: video still Youtube

Het was jaren pappen en nathouden als het om de planning van DAB+-frequenties gaat in Italië. Mede hierdoor is nog geen enkele van de drie landelijke netwerken echt landelijk dekkend. Ook op regionaal en lokaal niveau is het steeds puzzelen en is de indeling verre van optimaal. De meeste lokale netwerken zijn vergeven op basis van tijdelijke vergunningen.

Afgelopen zomer werd al een belangrijke stap gezet in de verdere uitrol van DAB+ in Italië door het ‘voorlopig definitief’ maken van het Nationaal Frequentieplan voor DAB+. Het plan voorziet in drie landelijke DAB+-netwerken, die elk zoveel mogelijk op dezelfde frequentie gaat uitzenden. Daarnaast is er ruimte voor 36 netwerken die een of meerdere provincies bedekken en 54 lokale netwerken, waarvan er 27 nog opgesplitst kunnen worden in kleinere gebieden.

Vorige week zijn ook de richtlijnen en criteria gepubliceerd waaraan de nieuwe netwerken moeten voldoen, waardoor de uitgifte van definitieve vergunningen door Agcom ook daadwerkelijk van start kan gaan.

Zo moeten de nieuwe netwerken binnen twee jaar na vergunningsverlening 40% van het verzorgingsgebied mobiel dekken, twee jaar later moet dit al 60% zijn, terwijl na vijf jaar 70% gedekt moet zijn.

Dit is een zeer belangrijke stap voor een correcte ontwikkeling van de digitale radio-uitzendingen in Italië. Het versterkt de rol van lokale radio-omroepen“, aldus Marco Rossignoli, coördinator van Aeranti-Corallo, dat ruim 400 lokale stations vertegenwoordigd. “Met de toewijzing van deze rechten zijn lokale radio-omroepen in staat zijn om DAB+ te combineren met analoge FM- en IP-uitzendingen om een echt en compleet multiplatform-omroepsysteem te creëren.” [RadioWereld.NL]