Zoek
Sluit dit zoekvak.

Italië: Eindelijk nationaal frequentieplan voor DAB+

In Italië heeft de telecomregulator Agcom een ‘voorlopig definitief’ nieuw nationaal frequentieplan goedgekeurd voor DAB+. Daarmee komt er eindelijk duidelijkheid voor de radiosector, die al meer dan 20 jaar hierop aandrong.

Foto: video still Youtube

Het is al jaren pappen en nathouden als het om de planning van DAB+-frequenties gaat in Italië. Mede hierdoor is nog geen enkele van de drie landelijke netwerken echt landelijk dekkend. Ook op regionaal en lokaal niveau is het steeds puzzelen en is de indeling verre van optimaal. De afgelopen jaren kwam er wel langzaam maar zeker verbetering in, maar een duidelijk frequentieplan was er nog steeds niet als het om digitale etherradio gaat.

Na jarenlange coördinatie en overleg met buurlanden is het Agcom toch gelukt om met een frequentieplan te komen. Omdat nog niet alle frequenties rond zijn, met name buurlanden langs de Adriatische Zee doen nog steeds moeilijk, heeft het plan de status ‘voorlopig definitief gekregen. De telecomregulator had geen zin meer om langer te wachten.

Het nieuwe frequentieplan voorziet in drie landelijke DAB+-netwerken, die elk zoveel mogelijk op dezelfde frequentie gaat uitzenden. Daarnaast is er ruimte voor 36 netwerken die een of meerdere provincies bedekken en 54 lokale netwerken, waarvan er 27 nog opgesplitst kunnen worden in kleinere gebieden.

Wanneer de nieuwe plannen ook daadwerkelijk geïmplementeerd gaan worden is nog onduidelijk. De radiosector is in elk geval enthousiast over het frequentieplan van Agcom. [RadioWereld.NL]