Spanje: Eindelijk beweging in uitrol DAB+-netwerken

Na jaren van aanmodderen lijkt er nu eindelijk beweging te komen in de uitrol van DAB+-netwerken in Spanje. De afgelopen weken heeft telecombedrijf Ibertel samen met exploitant HolaDAB de eerste netwerken in de lucht gebracht in onder meer Valencia en Madrid. In totaal krijgen 18 provincies een DAB+-netwerk.

In Spanje is digitale etherradio nooit van de grond gekomen. Alleen in de regio’s Madrid en Barcelona zijn in de jaren ’90 netwerken in de lucht gebracht, die overigens nog steeds in de lucht zijn. Omdat Spanje de efficiëntere standaard DAB+, die in de meeste andere Europese landen gebruikt wordt, nog niet geadopteerd heeft, moet nog uitgezonden gaan worden in de verouderde DAB MP2-standaard. Hierdoor wordt het aantal stations per netwerk beperkt tot zes.

Roep
De roep om DAB+ wordt in de Spaanse radiowereld steeds groter, maar desondanks wil de Spaanse regering er nog niet aan. En dat terwijl, net als in de rest van Europa, nieuwe auto’s in Spanje wel standaard DAB+ aan boord moeten hebben.

De afgelopen jaren werden er al enkele lokale DAB+-netwerken in de lucht gebracht, waarvan onduidelijk is of deze een legale status hebben. Onder meer de Canarische eilanden en de Balearen, waar veel toeristen komen, hebben al hun eigen DAB+-netwerk.

Uitrol in 18 provincies
Nu gaat lijkt er eindelijk schot te komen in uitrol van DAB+ in grote delen van Spanje. Telecombedrijf Ibertel, eigenaar van 600 telecommasten, heeft aangekondigd digitale etherradio naar 18 provincies te brengen.

Hiervoor heeft het bedrijf handig gebruik gemaakt van de autonome status van een flink aantal provincies, waardoor het niet bij de landelijke overheid aan hoefde te kloppen voor vergunningen, maar bij de lokale overheden waar de frequenties al lange tijd op de plank liggen.

Forceren
Dit initiatief komt voort als een technisch antwoord op de absolute passiviteit van de regering bij het promoten van digitale radio in Spanje, in tegenstelling tot wat er gebeurde met digitale terrestrische televisie,” aldus Ibertel in een reactie.

Daarmee lijkt Ibertel samen met HolaDAB landelijke uitrol van DAB+ te forceren. In Valencia, aan de oostkust, werd eerder dit jaar al het spits afgebeten, waar op kanaal 8D inmiddels 26 stations te ontvangen zijn. Afgelopen week is ook een netwerk in Murcia, in het zuidoosten, in de lucht gebracht. Op kanaal 9A zijn hier nu 14 stations te ontvangen. Ook in enkele andere regio’s, waaronder Madrid, zijn al netwerken opgestart.

Regio’s die nog DAB+ krijgen zijn onder meer Las Palmas, Pamplona, Mallorca, Sevilla, Tenerife en Granada. Het is de bedoeling dat nog voor de zomer de meeste netwerken in de lucht zijn. Ibertel en HolaDAB streven er naar om uiteindelijk 95% van de bevolking te kunnen bereiken met DAB+. [RadioWereld.NL]