Search
Close this search box.

Nedersaksen gestart met verdeelprocedure regionale DAB+-capaciteit

De regionale mediaraad NLM voor Nedersaksen is gestart met de verdeelprocedure van regionale DAB+-capaciteit voor commerciële radio in de Noord-Duitse deelstaat. De capaciteit wordt voor een periode van 10 jaar verdeeld, waarbij regionalisering van de uitzendingen mogelijk is.

Het nieuwe netwerk wordt namelijk opgedeeld in 10 gebieden (onder meer Emsland, Oldenburg, Osnabrück en de Noordzeekust) die tezamen de hele deelstaat dekken. Hierdoor is het voor radiostations mogelijk om hun reclame of nieuwsbulletins af te stemmen op de regio. De capaciteit wordt voor alle 10 de gebieden tegelijk verdeeld, een aanvraag doen voor slechts één gebied is niet mogelijk.

Na de toewijzing dient binnen een jaar in elk van de 10 gebieden tenminste één zender aan te staan. Na 10 jaar kan de vergunning een keer verlengd worden met een periode van 10 jaar. Een aanvraag kan tot 13 juni gedaan worden.

Ommezwaai
Door de verdeelprocedure krijgt Nedersaksen eindelijk regionale commerciële radio op DAB+. Momenteel zijn in de deelstaat daardoor alleen de tweede landelijke DAB+-netwerken, alsmede het regionale netwerk van de Noord-Duitse publieke omroep NDR te ontvangen.

Lange tijd hoefde er van de regionale commerciële stations in Nedersaksen geen DAB+ te komen. Dat leidde ertoe dat ze middels een stevige lobby het voor elkaar kregen dat de Landdag, zoals het parlement in Nedersaksen genoemd wordt, tegen DAB+ stemde.

Maar inmiddels zijn de regionale stations van gedachte veranderd en willen ze toch op DAB+ gaan uitzenden in Nedersaksen. Om dat mogelijk te maken is begin maart een nieuwe mediawet aangenomen.

Met de uitschrijving van DAB+ in Nedersaksen zetten we een belangrijke stap naar meer programmadiversiteit in commerciële radio“, zegt Christian Krebs, directeur van de regionale mediaraad NLM. “Luisteraars in Nedersaksen krijgen in de toekomst een ruimere keuze aan programma’s en kunnen ook makkelijker special interest-programma’s krijgen.” [RadioWereld.NL]