Broadcast Partners gaat DAB+-netwerk NPO exploiteren

De NPO heeft de exploitatie van haar DAB+-netwerk (kanaal 12C) gegund aan Broadcast Partners. Het zenderbedrijf uit Terneuzen neemt daarmee vanaf 1 september het stokje van KPN Broadcast, die het netwerk al bijna 20 jaar in de lucht houdt voor de NPO. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de bouw van een nieuw netwerk.

Foto: RadioWereld.NL

Het nieuwe netwerk dat momenteel wordt gebouwd door Broadcast Partners gaat in totaal 61 zenders bevatten. Dat is flink meer dan de huidige 46 in het netwerk van KPN. “De dekking wordt aanzienlijk beter dan we van de andere netwerken gewend zijn”, zo laat Robert-jan van der Hoeven van Broadcast Partners weten aan RadioWereld.NL.

Nu levert 11C (landelijk commercieel, red.) nog de beste dekking, maar het nieuwe NPO-netwerk, dat afgebouwd wordt tussen september en december, zal ongeveer de dekking krijgen als die van het VRT DAB-netwerk in Vlaanderen, dus met aanmerkelijk hogere veldsterkte in veel belangrijke stedelijke omgevingen.

Vooral vanwege de totaal andere ontvangstbeleving van DAB+ ten opzichte van FM zijn tamelijk hoge veldsterktes nodig voor een ongehinderde ontvangst.

DAB+ en FM bij één operator
Met het overhevelen van DAB+ naar Broadcast Partners verzorgt Broadcast Partners alle radio-uitzendingen van de NPO via de ether. Sinds 2010 verzorgt het bedrijf ook al de FM-netwerken van NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM en NPO Klassiek. Drie jaar geleden werd de exploitatie opnieuw vergund aan Broadcast Partners.

Eigenlijk is het beheer van alle grote radionetwerken nu in handen van Broadcast Partners, want ook alle landelijke commerciële stations hebben zowel FM als DAB+ ondergebracht bij het zenderbedrijf. En ook de FM-uitzendingen van de 13 regionale publieke omroepen, alsmede de zeven bovenregionale DAB+-netten worden verzorgd door Broadcast Partners.

Via het DAB+-netwerk van de NPO zenden momenteel negen radiostations uit: NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Klassiek, NPO Radio 5, NPO Soul & Jazz, NPO Sterren NL, NPO KX en NPO FunX. [RadioWereld.NL]

5 reacties

  1. Fijn dat er gewerkt wordt aan betere ontvangst. Ik heb een vraag. Hoe kan het dat verschillende zenders, verschillende ontvangst sterktes hebben? Ze komen toch met DAB+ allemaal van dezelfde mast? In de Leidsche Rijn tunnel bijvoorbeeld gaat Radio 2 gewoon door maar Radio 10 op ruis?

    1. Ze komen inderdaad vanaf dezelfde zendmast, maar zenden wel uit op een ander netwerk/kanaalnummer. Het vermogen en stralingsdiagram van de antenne is bijvoorbeeld anders. Dit zijn allemaal factoren die ervoor zorgen waarom je de ene zender wel ontvangst en de andere niet. Vergekijk het met het bereik van een FM-zender. Twee stations die vanaf dezelfde mast uitzenden kunnen een compleet verschillende dekking hebben.