Duitsland: Nieuw commercieel DAB+-net Saksen in de lucht

Het aanbod aan stations via digitale etherradio is in Saksen flink uitgebreid. Sinds maandag is in de Duitse deelstaat een nieuw DAB+-net in de lucht gebracht, waarop momenteel negen stations te ontvangen zijn. De komende weken volgen er meer stations.

Het nieuwe netwerk op kanaal 12A is de eerste van een reeks nieuwe DAB+-netwerken dat in Saksen in de lucht gebracht wordt. Tot voor kort waren in Saksen alleen de twee landelijke DAB+-netwerken (DR Deutschland en Antenne DE), alsmede een regionaal netwerk van de publieke omroep MDR te ontvangen. Daarnaast werd in Leipzig en Freiberg getest met lokale DAB+.

37 stations
In oktober 2021 lanceerde de regionale mediaraad voor Saksen, de SLM, een verdeelprocedure voor verschillende nieuwe DAB+-netten. In totaal kregen 37 stations een vergunning en werd de start voor de eerste helft van dit jaar aangekondigd. Het netwerk dat deze week gelanceerd werd, wordt door Media Broadcast verzorgd en mag de hele deelstaat dekken. Momenteel wordt via vijf zenders in Leipzig, Löbau, Dresden, Chemnitz en Schöneck al bijna 90% van de inwoners van de deelstaat bereikt en is ontvangst op 99% van de Autobahnen mogelijk.

Momenteel zijn onder meer Schlager Radio, Radio teddy, 89.0 RTL, Jam FM, Femotion Radio en Oldie Antenne te ontvangen via het nieuwe netwerk. Vooral Oldie Antenne is via regionale DAB+-netten haar dekking flink aan het uitbreiden. Eerder ging het zusje van Antenne Bayern al van start in Noordrijn-Westfalen, het Saarland, Hamburg en Hessen. Nu komt hier Saksen bij. Komende maand volgt Bremen, waarna in juni ook Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein volgen.

Regionaal
Komende maandag worden er ook drie regionale netwerken in de lucht gebracht, die tezamen de gehele deelstaat kunnen dekken. Deze netwerken worden beheerd door Divicon Media. Hierop gaan onder meer de populaire regionale zenders Radio PSR, RSA, Hitradio RTL en Energy uitzenden. Deze partijen hebben gekozen voor een geregionaliseerd netwerk, waarop ze ook geregionaliseerde informatie- en reclameblokken op uit kunnen zenden. Ook lokale stations als Radio Dresden en Radio Leipzig gaan via deze netwerken uitzenden. [RadioWereld.NL]