Zoek
Sluit dit zoekvak.

Regionale commerciële DAB+ in Nedersaksen weer een stap dichterbij

De komst van een regionaal DAB+-netwerk voor commerciële radio in het Duitse Nedersaksen is weer een stap dichterbij. Afgelopen week is door het deelstaatparlement een nieuwe mediawet goedgekeurd die de verdeelprocedure voor DAB+-capaciteit mogelijk maakt.

In november vorig jaar werd al duidelijk dat er werd gewerkt aan een nieuwe mediawet om regionale commerciële DAB+ in Nedersaksen mogelijk te maken. Momenteel zijn in de deelstaat alleen de tweede landelijke DAB+-netwerken, alsmede het regionale netwerk van de Noord-Duitse publieke omroep NDR te ontvangen.

Lange tijd hoefde er van de regionale commerciële stations in Nedersaksen geen DAB+ te komen. Dat leidde ertoe dat ze middels een stevige lobby het voor elkaar kregen dat de Landdag, zoals het parlement in Nedersaksen genoemd wordt, tegen DAB+ stemde.

Vertragen
Helpen deed dat echter niet, het zorgde hooguit voor enige vertraging. Inmiddels hebben de partijen hun mening over DAB+ bijgesteld. ffn is al enige tijd op DAB+ in de regio’s Bremen en Hamburg te ontvangen. Antenne Niedersachsen startte in mei vorig jaar op DAB+ in Hamburg en in oktober ging Radio 21 van start op DAB+ in Bremen. De netwerken van Bremen en Hamburg zijn ook in delen van Nedersaksen te ontvangen.

Daarnaast is ffn met Radio Bollerwagen op DAB+ gestart in Noordrijn-Westfalen en volgt Hamburg. Ook Radio 21 zendt uit op DAB+ in Noordrijn-Westfalen. Afgelopen zomer lieten de stations dan ook weten alsnog in Nedersaksen zelf op DAB+ te willen.

Eind vorig jaar werd duidelijk dat de komst van een regionaal commercieel DAB+-net alsnog in een stroomversnelling kwam. De afgelopen maanden is hiervoor hard gesleuteld aan een nieuwe mediawet.

Een pijnpunt voor de nieuwe mediawet was hoe de zogenaamde Burgerradio’s (vergelijkbaar met de lokale publieke omroep in ons land) op DAB+ konden komen. Aanvankelijk wilde een aantal partijen dat deze stations gratis konden uitzenden op DAB+ en dat de commerciële stations dus de complete uitrol van DAB+ moesten betalen.

Dat plan is, mede na de nodige protesten uit de commerciële hoek, van tafel. Nu staat er alleen in de mediawet dat Burgerradio’s recht hebben op capaciteit op het netwerk, maar dat hoeft niet meer gratis te zijn.

Volgende stap
De volgende stap is dat de regionale mediaraad frequenties gaat aanvragen bij het Duitse Agentschap Telecom, waarna een verdeelprocedure kan worden opgestart. Hoe lang deze procedures gaan duren en wanneer deze van start gaan is nog onduidelijk. [RadioWereld.NL]