Zoek
Sluit dit zoekvak.

AT over Coördinatie lokale DAB+: Moeten nog de nodige gesprekken plaatsvinden

De coördinatie van de lokale DAB+-netten in Nederland is nog in volle gang. Dit meldt Agentschap Telecom (AT) in haar jaarverslag over 2021. “De coördinatiegesprekken met onze buurlanden zijn nog niet afgerond. Met name voor DAB laag 6 voor lokale omroepen zullen nog de nodige gesprekken moeten plaatsvinden.

Daarmee bevestigt de etherwaakhond een recente reactie van de Vlaamse minister van media Benjamin Dalle over de coördinatie van de lokale DAB+-netten tussen Nederland en Vlaanderen. Vragen hierover werden gesteld door Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele. Hij wilde weten hoe ver Vlaanderen was met het opstellen van het plan voor lokale DAB+ en hoe de onderhandelingen gaan met buurlanden.

Over dat laatste was Dalle duidelijk. Zijn ministerie meldt “dat de onderhandelingen met de buurlanden traag op gang komen en zich nog in een prematuur stadium bevinden.

Zoeken naar een geschikte datum
Maar waar Dalle begin februari al kon melden dat er met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk al gesproken wordt of afspraken in de planning staan, was dat met ons land anders. “Met Nederland wordt gezocht naar een geschikte datum voor een overleg.

Nu is dat niet geheel aan Nederland te wijten. Tot een ruim half jaar geleden speelde lokale DAB+ niet in Vlaanderen en stond de overheid ook niet echt open voor gesprekken met buurlanden hierover. Daarom werd in juli vorig jaar al door toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer besloten om de vergunningen voor de 22 tijdelijke lokale DAB+-netwerken met twee jaar te verlengen, al vinden er de komende maanden wel wat kanaalwisselingen plaats. Ook in het zuidoosten van Engeland stagneert de uitrol van lokale DAB door de trage internationale coördinatie.

Frequentieschaakspel
Inmiddels is lokale DAB+ ook in Vlaanderen op gang gekomen middels vijf proefprojecten en wordt er, net als in ons land, gewerkt aan een definitief frequentieplan voor lokale radio op DAB+. En dus moet er een frequentieschaakspel gespeeld worden tussen de verschillende landen.

Daar zijn de Belgen nu ook achter gekomen. “Sommige buurlanden wensen te streven naar globale akkoorden over wederzijdse (gewijzigde) DAB+-frequentieplannen, wat het proces kan bemoeilijken en vertragen”, aldus Dalle.

Maar niet alleen met België moet AT om tafel. Recent werd bekend dat ook de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen een regionaal commercieel DAB+-net wil. Ook hiervoor zijn frequenties nodig die afgestemd moeten worden. [RadioWereld.NL]