Search
Close this search box.

Digitale radio groeit naar 46% in Wallonië, FM blijft dalen

Digitaal luisteren naar de radio groeit nog altijd gestaag in het Franstalige gedeelte van België. Uit onderzoek van Ipsos/maradio.be blijkt dat 46% van het luistervolume inmiddels digitaal is. Drie jaar geleden was dit nog maar 34% en in 2018 een slordige 15%. Tegelijkertijd blijft FM terrein verliezen.

In ruim vijf jaar tijd heeft digitale radio een prominente plek ingenomen in Wallonië. Dit komt mede door de officiële lancering van DAB+, waarop alle radiostations van de publieke omroep RTBF, alle landelijke commerciële en regionale stations op te ontvangen zijn. Ook zijn er inmiddels diverse lokale stations via DAB+ te beluisteren.

Waar in 2018 nog slechts 2% van het radio luisteren plaats vond via DAB+ is dit inmiddels al gegroeid naar 21%. Internet groeide in diezelfde periode van 9 naar 17%. Radio luisteren via digitale televisie is nu goed voor 9% van het totale luistervolume.

FM in rap tempo omlaag
Radio luisteren via FM gaat daarentegen met een rap tempo omlaag. Vond in 2018 nog 82% van al het radio luisteren plaats, nu is dit nog maar 54%. Daarmee blijft FM nog wel de belangrijkste distributiemethode, maar de vraag is nog voor hoe lang. Nog maar 23% van de radioluisteraars zegt uitsluitend via FM te luisteren.

Daarnaast blijkt digitale radio bij luisteraars tot 45 jaar al populairder te zijn dan analoge radio. Vooral bij de groep 25-44 jaar wint digitaal het met 55% al van analoog (45%). Bij de groep 55-64 jaar is FM nog veruit het grootst met 60%.

Een groot deel van de radiosector in Wallonië heeft dan ook aangegeven voorstander te zijn van een vrijwillige en gelijktijdige afschakeling van FM rond 2030. Voorwaarde is wel dat de Vlaamse en Duitse gemeenschap meegaan, de dekking van DAB+ verder wordt verbeterd en het aandeel luisteren via FM verder afneemt. [RadioWereld.NL]