Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vlaanderen: Alle vijf de proefprojecten met lokale DAB+ in de lucht

In Vlaanderen zijn tweeëneenhalve maand na de vergunningverlening alle vijf de proefprojecten voor lokale DAB+ in de lucht. Dat meldt RadioVisie. Woensdag is in West-Vlaanderen het laatste netwerk in de lucht gebracht.

Foto: video still Youtube

Sinds begin februari zijn 59 lokale radiostations vergund om op DAB+ uit te zenden. Deze zijn verdeeld over vijf netwerken, in elke provincie één. Het doel van de proefprojecten voor lokale stations is om ervaring op te doen met uitzenden op DAB+.

Begin februari gingen al gelijk de proefprojecten in Oost-Vlaanderen en Limburg van start. Vlaams-Brabant, inclusief Brussel, volgden half maart. Enkele weken geleden werd ook Antwerpen in de lucht gebracht, waarna deze week West-Vlaanderen volgde.

Uitgezonden wordt in West-Vlaanderen, net als in Limburg, op kanaal 10D. Zenders staan opgesteld in Roeselare, Torhout en Brugge en in totaal zijn er 15 lokale radiostations via dit netwerk te ontvangen.

De werkgroep Lokaal Digitaal maakte een kaart waarop alle vijf de lokale proefprojecten zijn weergegeven met de theoretische dekking. Duidelijk te zien is dat er in nog geen enkele provincie volledige dekking is. Dat komt doordat tijdens de proefprojecten per provincie maximaal drie zenders mogen worden geplaatst met elk maximaal 1 kW vermogen.

Kaart: Werkgroep Lokaal Digitaal Vlaanderen

De komende tijd gaat de Vlaamse overheid verder met het uitwerken van een definitief plan voor lokale radio op DAB+. Hiervoor moet onder meer onderhandeld worden met Nederland en Frankrijk als buurlanden. Verwacht wordt dat dit proces nog wel twee jaar duurt. [RadioWereld.NL]