VK: Eerste lokale radiopresentatoren BBC kondigen vertrek aan, staking op komst

Het zijn momenteel roerige tijden bij de lokale radiotak van de BBC in Engeland. De omroep kondigde eerder al aan flink te gaan snijden in de lokale programmeringen, waardoor inmiddels de eerste presentatoren hun (gedwongen) vertrek hebben aangekondigd. Daarnaast wordt er op 7 en 8 juni gestaakt.

Foto: RadioWereld.NL

Vorig jaar maakte de BBC bekend te gaan snijden bij de lokale radiostations. Daarbij zou vooral in de middag, avond en het weekend het aantal lokale programma’s drastisch worden verminderd. Alleen op werkdagen tussen 6 en 14 uur blijven de eigen programma’s op alle lokale stations behouden.

Kritiek
De plannen van de Engelse staatsomroep zorgde voor veel kritiek, onder meer van de journalistenvakbond NUJ. De BBC besloot daarop de plannen nog eens tegen het licht houden, waardoor met name de regio’s van sommige netwerkprogramma’s kleiner of aangepast worden, maar nog altijd is de impact op de programmeringen groot. En daarom gaat er gestaakt worden.

Op woensdag 7 en donderdag 8 juni leggen de journalisten van de BBC daarom het werk plat om te protesteren tegen de plannen van de omroep en de vele ontslagen als gevolg hiervan. In maart werd er ook al een dag lang gestaakt.

Afscheid
Inmiddels hebben de eerste presentatoren van de lokale radiostations hun, soms gedwongen, gedwongen vertrek aangekondigd. Sommigen werken al meer dan 20 jaar bij de omroep. Anna King BBC vertrekt bijvoorbeeld bij Radio Gloucestershire na 37 jaar bij de BBC, Jonathan Cowap was 34 jaar bij de Beeb en nam eerder deze maand al afscheid van BBC Radio York, terwijl David Burn na meer dan 20 jaar bedankt is voor zijn diensten bij BBC radio Humberside. Bij BBC Radio Lincolnshire kondigde Melvyn Prior na 32 jaar zijn vertrek aan, terwijl Neil Green na 28 jaar afzwaaide bij BBC Radio Tees.

Daarnaast vertrekt met Claire Cavanagh, Joe Lemer, Laura Rawlings en Steve Yabsley bijna het complete presentatieteam van BBC Radio Bristol.

Schrijnende verhalen
Vele medewerkers moesten opnieuw solliciteren op hun baan. Daarbij komen ook schrijnende verhalen naar buiten van de manier waarop sommige sollicitatiegesprekken plaatsvonden. “We kregen 60 seconden om onze baan te redden, alsof het een speeddate was”, aldus een medewerker. “De tijd werd bijgehouden, maar we kregen geen klok te zien. Het was zo neerbuigend. Ik was twee seconden te lang. Het waren de ergste zes maanden uit mijn leven.

Een andere medewerker vertelt: “Ik heb mijn hele leven bij de BBC gewerkt en voelde me altijd gewaardeerd. Maar tijdens een vergadering van 10 minuten via Zoom heb ik me compleet waardeloos en onbelangrijk gevoeld. Ik werd kort voordat ik met mijn programma zou starten gebeld en er werd verwacht dat ik gewoon door zou gaan. Ik was gebroken.

Daarnaast werd een medewerker kort voor Pasen door zijn manager medegedeeld dat hij/zij na Pasen te horen zou krijgen of hij/zij nog een baan had. “Dus je hebt nog een week om Jezus te vinden”, lachte de manager er achteraan.

Ook laat een andere medewerker weten eerst verteld te zijn dan zijn baan veilig was om een week later doodleuk te horen krijgen dat er een fout was gemakt en dat zijn/haar baan toch nog niet zeker was.

Steun
Inmiddels heeft ook Rolling Stone Ronnie Wood zich aangesloten bij de campagne om lokale radio van de BBC lokaal te houden. Afgelopen dinsdag liet hij zich fotograferen met een bord ‘Hou BBC Lokale Radio lokaal’. Wood is zelf ook radioliefhebber en -maker en werkte onder meer voor BBC Radio 2 en Absolute Radio. [RadioWereld.NL]